De Europese Commissie heeft de situatie op de processormarkt lange tijd onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat Intel inderdaad AMD uit de markt tracht te concurreren en te benadelen. De Commissie start een procedure, een eerste stap richting een eventuele boete. Intel heeft 10 weken om te reageren, daarna volgt een hoorzitting.

Volgens de Europese Commissie betaalde Intel een computerfabrikant om af te zien van een computer met AMD-chips. Ook bood Intel fabrikanten grote kortingen als geen of weinig producten van AMD zouden kopen. Het bedrijf verkocht ook chips onder de gemiddelde kostprijs.

AMD is er snel bij om te reageren. Giulinao Meroni, president bij AMD voor de EMEA-regio zegt in een persverklaring: "Dit is een moment van waarheid voor de hele it-industrie. Het is de Europese Commissie menens om Intels misbruik van diens dominante positie op de wereldwijde microprocessormarkt te stoppen. We rekenen erop dat dit een katalysator wordt in het openstellen van de wereldwijde processormarkt, en dat is in het voordeel van zowel de consument als de pc-bedrijven."

Intel heeft een officiële reactie klaar bij monde van Bruce Sewell, senior vice president en raadsman van het bedrijf. "Hoewel we de kosten en het ongemak voor het bewijzen van ons gelijk liever hadden willen vermijden, betekent de mededeling van de beschuldigingen van de Europese Commissie op z'n minst dat Intel de kans krijgt om op de beschuldigingen te reageren."

Sewell wijst er op dat de klacht niet van klanten of consumenten afkomstig is, maar wel van een rechtstreekse concurrent. Ook onderstreept hij dat het enkel om beschuldigingen gaat, niet om de vaststelling dat de Europese wetgeving daadwerkelijk overtreden is.

Tot slot schudt hij nog een steekje voor AMD uit zijn mouw: "Het is het bewijs dat deze markt vreselijk competitief is en fascinerend werkt. Wanneer concurrenten presteren, beloont de markt hen. Wanneer ze aarzelen en ondermaats voor de dag komen, reageert de markt navenant."

De Europese Commissie heeft de situatie op de processormarkt lange tijd onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat Intel inderdaad AMD uit de markt tracht te concurreren en te benadelen. De Commissie start een procedure, een eerste stap richting een eventuele boete. Intel heeft 10 weken om te reageren, daarna volgt een hoorzitting. Volgens de Europese Commissie betaalde Intel een computerfabrikant om af te zien van een computer met AMD-chips. Ook bood Intel fabrikanten grote kortingen als geen of weinig producten van AMD zouden kopen. Het bedrijf verkocht ook chips onder de gemiddelde kostprijs. AMD is er snel bij om te reageren. Giulinao Meroni, president bij AMD voor de EMEA-regio zegt in een persverklaring: "Dit is een moment van waarheid voor de hele it-industrie. Het is de Europese Commissie menens om Intels misbruik van diens dominante positie op de wereldwijde microprocessormarkt te stoppen. We rekenen erop dat dit een katalysator wordt in het openstellen van de wereldwijde processormarkt, en dat is in het voordeel van zowel de consument als de pc-bedrijven." Intel heeft een officiële reactie klaar bij monde van Bruce Sewell, senior vice president en raadsman van het bedrijf. "Hoewel we de kosten en het ongemak voor het bewijzen van ons gelijk liever hadden willen vermijden, betekent de mededeling van de beschuldigingen van de Europese Commissie op z'n minst dat Intel de kans krijgt om op de beschuldigingen te reageren." Sewell wijst er op dat de klacht niet van klanten of consumenten afkomstig is, maar wel van een rechtstreekse concurrent. Ook onderstreept hij dat het enkel om beschuldigingen gaat, niet om de vaststelling dat de Europese wetgeving daadwerkelijk overtreden is. Tot slot schudt hij nog een steekje voor AMD uit zijn mouw: "Het is het bewijs dat deze markt vreselijk competitief is en fascinerend werkt. Wanneer concurrenten presteren, beloont de markt hen. Wanneer ze aarzelen en ondermaats voor de dag komen, reageert de markt navenant."