De Europese Commissie heeft een veertienpuntenplan voorgesteld om Europa voor te bereiden op het "internet der dingen". Ze wil daarmee anticiperen op de dag dat alledaagse gebruiksvoorwerpen als boeken, auto's, yoghurtpotjes en medicijnen met elkaar verbonden zullen zijn.

Wereldwijd zijn vandaag 1,5 miljard mensen via computers en mobiele telefoons met het internet verbonden, in de Europese Unie alleen al 300 miljoen. Volgens de Europese Commissie zal het aantal voorwerpen dat met elkaar verbonden is de komende vijf tot vijftien jaren evenwel verhonderd- of zelfs verduizendvoudigen.

"Elke dag zien we nieuwe voorbeelden van toepassingen die voorwerpen verbinden met elkaar en met het internet: van auto's die verbonden zijn met verkeerslichten om files te vermijden tot energiemeters die de mensen op de hoogte houden van hun energieverbruik", legt Europees Commissaris voor Informatiemaatschappij Viviane Reding uit. "Deze nieuwe ontwikkeling van het internet is even beloftevol als het aantal voorwerpen uit ons dagelijks leven waarop het betrekking heeft."

Voorwerpen die in de toekomst het "internet der dingen" zouden kunnen vormen zijn volgens de Europese Commissie bijvoorbeeld potjes yoghurt die aangeven wat de omgevingstemperatuur is of twee verschillende medicijnen die patiënten waarschuwen als ze niet samen gebruikt mogen worden. "Omdat iedereen door duizenden voorwerpen omgeven wordt, zal de impact van de moderne communicatie op onze maatschappij danig vergroten", aldus de Commissie.

Concreet heeft ze een actieplan bestaande uit veertien punten voorgesteld dat ervoor moet zorgen dat de Europeanen voordeel genieten van deze evolutie en die kwesties als privacy, veiligheid en de bescherming van persoonlijke gegevens moet beschermen. Zo wil de Commissie onder meer pilootprojecten opzetten om Europese bedrijven te helpen bij het ontwikkelen van toepassingen voor het internet van de toekomst. Ook wil ze bekijken of de consumenten de mogelijkheid moeten hebben om op elk moment afstand te doen van hun netwerkomgeving.

Bron: Belga

De Europese Commissie heeft een veertienpuntenplan voorgesteld om Europa voor te bereiden op het "internet der dingen". Ze wil daarmee anticiperen op de dag dat alledaagse gebruiksvoorwerpen als boeken, auto's, yoghurtpotjes en medicijnen met elkaar verbonden zullen zijn. Wereldwijd zijn vandaag 1,5 miljard mensen via computers en mobiele telefoons met het internet verbonden, in de Europese Unie alleen al 300 miljoen. Volgens de Europese Commissie zal het aantal voorwerpen dat met elkaar verbonden is de komende vijf tot vijftien jaren evenwel verhonderd- of zelfs verduizendvoudigen. "Elke dag zien we nieuwe voorbeelden van toepassingen die voorwerpen verbinden met elkaar en met het internet: van auto's die verbonden zijn met verkeerslichten om files te vermijden tot energiemeters die de mensen op de hoogte houden van hun energieverbruik", legt Europees Commissaris voor Informatiemaatschappij Viviane Reding uit. "Deze nieuwe ontwikkeling van het internet is even beloftevol als het aantal voorwerpen uit ons dagelijks leven waarop het betrekking heeft." Voorwerpen die in de toekomst het "internet der dingen" zouden kunnen vormen zijn volgens de Europese Commissie bijvoorbeeld potjes yoghurt die aangeven wat de omgevingstemperatuur is of twee verschillende medicijnen die patiënten waarschuwen als ze niet samen gebruikt mogen worden. "Omdat iedereen door duizenden voorwerpen omgeven wordt, zal de impact van de moderne communicatie op onze maatschappij danig vergroten", aldus de Commissie. Concreet heeft ze een actieplan bestaande uit veertien punten voorgesteld dat ervoor moet zorgen dat de Europeanen voordeel genieten van deze evolutie en die kwesties als privacy, veiligheid en de bescherming van persoonlijke gegevens moet beschermen. Zo wil de Commissie onder meer pilootprojecten opzetten om Europese bedrijven te helpen bij het ontwikkelen van toepassingen voor het internet van de toekomst. Ook wil ze bekijken of de consumenten de mogelijkheid moeten hebben om op elk moment afstand te doen van hun netwerkomgeving. Bron: Belga