Europese Commissie legt Microsoft boete van 561 miljoen euro op

Microsoft moet van de Europese Commissie een boete van 561 miljoen euro betalen, omdat het miljoenen Windows-gebruikers tegen de afspraken in ruim een jaar lang geen vrije browserkeuze gaf.

In 2009 bereikten Microsoft en de Europese Commissie een wettelijk bindend akkoord: de softwarereus zou tot 2014 alle Windows-gebruikers een scherm aanbieden waarop hen op een neutrale manier meegedeeld werd welke browser ze konden installeren ter aanvulling op of in de plaats van Internet Explorer. Volgens de Commissie was die regeling een groot succes, en werden er tussen maart en november 2010 84 miljoen browsers gedownload via het keuzescherm.

Vanaf 2011 liep het echter fout. Bij de uitrol van Windows 7 Service Pack 1 (dus niet bij elke Windows-versie) bleek tussen mei 2011 en juli 2012 geen keuzescherm te verschijnen. “In deze periode kregen 15,3 miljoen gebruikers van Windows het keuzescherm niet te zien”, aldus commissaris voor Mededinging Joaquin Almunia.

Een speciaal door de Commissie aangestelde ‘toezichthoudend administrateur’ zou de naleving van de overeenkomst in de gaten houden, maar deze persoon – die voor Microsoft werkt – faalde in zijn opdracht. Daardoor duurde het veertien maanden eer het probleem aan het licht kwam. “In de toekomst zullen we niet meer iemand van Microsoft aanstellen. In 2009 waren we wellicht naïever dan nu”, trachtte Almunia uit te leggen.

Dat de afspraak niet helemaal nageleefd werd, was volgens Microsoft het gevolg van een “technisch mankement”. Maar naar die uitleg had de Commissie geen oren, ook al werd het keuzescherm na de ontdekking van het euvel wél weer aangeboden.

Ontradend effect

Het is de eerste keer dat een bedrijf een wettelijk bindende vrijwillige overeenkomst met de Europese mededingingsautoriteiten niet naleeft. Almunia wilde dan ook dat de boete hoog genoeg zou zijn om een “ontradend effect” te hebben voor wie het voorbeeld van Microsoft zou willen volgen. Hij hield voor de berekening van de boete ook rekening met de duur en de ernst van de inbreuk, maar ook met het feit dat Microsoft zijn volle medewerking aan het nieuwe onderzoek verleende. Zo kwam de teller dus op 561 miljoen euro te staan.

In een persbericht neemt Microsoft de schuld voor de inbreuk helemaal op zich. “We erkennen onze volledige verantwoordelijkheid voor de technische fout die dit probleem veroorzaakt heeft en waarvoor we ons hebben geëxcuseerd”, luidt het.

Juridisch steekspel

De Europese Commissie en Microsoft vechten al jaren een juridisch steekspel uit. Na een uitspraak van het EU-Hof van Justitie moest de softwarereus vorig jaar nog een boete van 860 miljoen euro betalen omdat het zijn concurrenten te hoge tarieven aanrekende om programma’s om Windows te laten draaien en te lang talmde met de aanpassing van die tarieven.

Als de nieuwe boete wordt meegerekend, komt het totaalbedrag van te betalen dwangsommen voor Microsoft op meer dan twee miljard euro uit. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content