Europese Commissie start opnieuw onderzoek naar machtsmisbruik Qualcomm

Europees commissaris Margarethe Vestager

De Europese Commissie onderzoekt opnieuw of de Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm misbruik maakt van zijn marktpositie. De Commissie heeft het bedrijf vragen gesteld over de verkoop van chips die worden gebruikt in apparaten die werken met 5G.

De Europese Unie heeft een verkennend onderzoek ingesteld met de vraag of Qualcomm zijn dominante marktpositie heeft gebruikt om zogenoemde RFFE-chips te gebruiken. Die worden gebruikt om radiosignalen te ontvangen en te verwerken. Qualcomm beraadt zich op een reactie.

Qualcomm is al twee keer beboet door de Europese Commissie. In januari 2018 moest het bedrijf bijna een miljard euro boete betalen voor een deal die het had bedongen met Apple. De chipfabrikant betaalde Apple miljarden opdat het de LTE-chips voor haar iPhones niet bij de concurrentie zou aankopen en dus alleen chips van Qualcomm zou inzetten.

Vorig jaar kreeg de chipmaker een boete van 242 miljoen euro, deze keer voor prijsdumping. Volgens de Commissie had Qualcomm enkele van zijn chips te laag geprijst om zo kleinere concurrent Icera uit de markt te prijzen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content