Het dagelijkse bestuur van de Europese Unie heeft besloten om niet langer beroep te doen op de voltijdse toezichthouder die controleert of de Amerikaanse softwaregigant de Europese concurrentieregels respecteert.

De Europese Commissie had Microsoft in 2004 veroordeeld omdat het bedrijf weigerde om interoperabiliteitsinformatie door te spelen aan concurrenten en de verkoop van Windows Media Player koppelde aan het besturingssysteem Windows. Naast een enorme boete kreeg Microsoft ook te maken met een voltijdse toezichthouder, die namens de Commissie moest controleren of het bedrijf de veroordeling zou respecteren.

Vijf jaar later hebben de Commissie en Microsoft de strijdbijl begraven. "In het licht van het veranderde gedrag van Microsoft, de toegenomen mogelijkheden voor derden om hun rechten te verdedigen bij nationale rechtbanken en de ervaring die is vergaard sinds 2004, is een voltijdse toezichthouder niet meer nodig", zo stelt de Commissie in een persmededeling. Voortaan zal de Commissie zich op ad hoc-basis laten bijstaan door technische consultants.

Bron: Belga

Het dagelijkse bestuur van de Europese Unie heeft besloten om niet langer beroep te doen op de voltijdse toezichthouder die controleert of de Amerikaanse softwaregigant de Europese concurrentieregels respecteert. De Europese Commissie had Microsoft in 2004 veroordeeld omdat het bedrijf weigerde om interoperabiliteitsinformatie door te spelen aan concurrenten en de verkoop van Windows Media Player koppelde aan het besturingssysteem Windows. Naast een enorme boete kreeg Microsoft ook te maken met een voltijdse toezichthouder, die namens de Commissie moest controleren of het bedrijf de veroordeling zou respecteren. Vijf jaar later hebben de Commissie en Microsoft de strijdbijl begraven. "In het licht van het veranderde gedrag van Microsoft, de toegenomen mogelijkheden voor derden om hun rechten te verdedigen bij nationale rechtbanken en de ervaring die is vergaard sinds 2004, is een voltijdse toezichthouder niet meer nodig", zo stelt de Commissie in een persmededeling. Voortaan zal de Commissie zich op ad hoc-basis laten bijstaan door technische consultants. Bron: Belga