De advocaat-generaal van het Europees Hof, Yves Bot, heeft daarmee zijn advies klaar. Dit is niet-bindend, maar wordt in het merendeel van de gevallen opgevolgd door het Hof. Tegen het eind van het jaar zal er een definitief besluit volgen.

Het advies kwam er nadat in maart een Oostenrijkse rechtenstudent, Max Schrems, naar het Europees Hof stapte. Hij wil niet dat zijn data op servers in de VS komt te staan.

Safe Harbor

Volgens Bot is 'Safe Harbor', de procedure waardoor Amerikaanse bedrijven makkelijk gevoelige data in de VS op kunnen slaan ongeldig. Als het Hof het advies overneemt, kan dit verstrekkende gevolgen hebben voor bedrijven als Google en Facebook. Dan moeten duizenden Amerikaanse bedrijven datacentra aanleggen binnen de Europese Unie.

Inbreuk op fundamentele rechten

Volgens de advocaat-generaal biedt de huidige regeling niet genoeg privacy voor inwoners van de EU. De huidige regeling biedt niet genoeg privacy voor inwoners van de EU. Ook worden met het inwinnen van data - vaak zonder dat men daar weet van heeft - de Europese fundamentele rechten geschonden.

De omgang met data van inwoners van de EU staat steeds meer onder druk sinds de onthullingen van Edward Snowden. Daaruit bleek dat Amerikaanse geheime diensten de data van onder meer Facebook, Google en Yahoo konden inkijken.

De advocaat-generaal van het Europees Hof, Yves Bot, heeft daarmee zijn advies klaar. Dit is niet-bindend, maar wordt in het merendeel van de gevallen opgevolgd door het Hof. Tegen het eind van het jaar zal er een definitief besluit volgen.Het advies kwam er nadat in maart een Oostenrijkse rechtenstudent, Max Schrems, naar het Europees Hof stapte. Hij wil niet dat zijn data op servers in de VS komt te staan.Safe HarborVolgens Bot is 'Safe Harbor', de procedure waardoor Amerikaanse bedrijven makkelijk gevoelige data in de VS op kunnen slaan ongeldig. Als het Hof het advies overneemt, kan dit verstrekkende gevolgen hebben voor bedrijven als Google en Facebook. Dan moeten duizenden Amerikaanse bedrijven datacentra aanleggen binnen de Europese Unie. Inbreuk op fundamentele rechtenVolgens de advocaat-generaal biedt de huidige regeling niet genoeg privacy voor inwoners van de EU. De huidige regeling biedt niet genoeg privacy voor inwoners van de EU. Ook worden met het inwinnen van data - vaak zonder dat men daar weet van heeft - de Europese fundamentele rechten geschonden.De omgang met data van inwoners van de EU staat steeds meer onder druk sinds de onthullingen van Edward Snowden. Daaruit bleek dat Amerikaanse geheime diensten de data van onder meer Facebook, Google en Yahoo konden inkijken.