Volgend jaar zal de Europese ict-markt stabiliseren. Dat zegt althans het European Information Technology Observatory (EITO).

EITO gaat er vanuit dat de verkoop van producten en diensten in it, telecom en consumer electronics volgens jaar met 0,5 procent zal terugvallen tot 714 miljard euro. Dit jaar ging dat salescijfer er nog met 2,2 procent op achteruit om te eindigen op 718 miljard euro. Nog volgens EITO heeft de globale economische crisis de ict-sector minder hard geraakt dan vele andere sectoren. Wanneer de economie weer lichtjes opveert, zal dat hoogtechnologische markten zoals it verder stimuleren, klinkt de redenering.

De pure it-markt (hardware, software en services) gaat volgend jaar met 0,6 procent vooruit, voorspelt EITO verder. Daarmee moet de grens van 300 miljard euro opnieuw overschreden worden. "Het zijn de hard getroffen sectoren die nieuwe it-projecten afhouden", zegt Axel Pols, voorzitter van EITO. "ROI en kostenbesparende doelen staan voorop. Daardoor zullen de inkomsten uit outsourcingsdiensten dit jaar toch stijgen met 4 procent tot 66 miljard euro", aldus Axel Pols.

De kleinste terugval dit jaar is voor de telecommarkt. "De crisis heeft een minimale impact gehad op de telecommarkt. Die is voornamelijk getroffen door veranderende gewoontes bij de gebruikers en door wetgevende ingrepen", analyseert Axel Pols. Het zijn voornamelijk de data services die het mooie weer maken. De verkoop in communicatietechnologie - denk aan zowel gsm's als netwerkinfrastructuur - gaat dit jaar wel met vier procent achteruit tot in totaal 65,6 miljard euro.

Het grootste verlies is er voor de consumer electronics die ruim 8 procent achteruit gingen. Voor volgend jaar is er volgens EITO overigens weinig beterschap in zicht: de sector kijkt uit naar een verlies van opnieuw zes procent.

Volgend jaar zal de Europese ict-markt stabiliseren. Dat zegt althans het European Information Technology Observatory (EITO). EITO gaat er vanuit dat de verkoop van producten en diensten in it, telecom en consumer electronics volgens jaar met 0,5 procent zal terugvallen tot 714 miljard euro. Dit jaar ging dat salescijfer er nog met 2,2 procent op achteruit om te eindigen op 718 miljard euro. Nog volgens EITO heeft de globale economische crisis de ict-sector minder hard geraakt dan vele andere sectoren. Wanneer de economie weer lichtjes opveert, zal dat hoogtechnologische markten zoals it verder stimuleren, klinkt de redenering. De pure it-markt (hardware, software en services) gaat volgend jaar met 0,6 procent vooruit, voorspelt EITO verder. Daarmee moet de grens van 300 miljard euro opnieuw overschreden worden. "Het zijn de hard getroffen sectoren die nieuwe it-projecten afhouden", zegt Axel Pols, voorzitter van EITO. "ROI en kostenbesparende doelen staan voorop. Daardoor zullen de inkomsten uit outsourcingsdiensten dit jaar toch stijgen met 4 procent tot 66 miljard euro", aldus Axel Pols. De kleinste terugval dit jaar is voor de telecommarkt. "De crisis heeft een minimale impact gehad op de telecommarkt. Die is voornamelijk getroffen door veranderende gewoontes bij de gebruikers en door wetgevende ingrepen", analyseert Axel Pols. Het zijn voornamelijk de data services die het mooie weer maken. De verkoop in communicatietechnologie - denk aan zowel gsm's als netwerkinfrastructuur - gaat dit jaar wel met vier procent achteruit tot in totaal 65,6 miljard euro. Het grootste verlies is er voor de consumer electronics die ruim 8 procent achteruit gingen. Voor volgend jaar is er volgens EITO overigens weinig beterschap in zicht: de sector kijkt uit naar een verlies van opnieuw zes procent.