De Europese Commissie wil dat de Europese ict-bedrijven stilaan concreet vastleggen wat ze aan het energieverbruik en de koolstofemissies zullen doen.

De Europese Commissie roept al een tijdje dat de ict-sector een voortrekkersrol moet vervullen "bij de evolutie naar een energie-efficiënte en koolstofarme economie". Daarom stelt ze nu - een pak concreter - dat de ict-sector het komende jaar moet aangrijpen om gemeenschappelijke methoden vast te leggen voor het meten van energieverbruik en koolstofemissies. In 2011 zou de sector dan "ambitieuze doelstellingen voor energie-efficiëntie en emissieverlagingen" moeten vaststellen. Het plan is om de doelstellingen van de EU voor 2020 al in 2015 te halen.

De Commissie doelt onder meer op publiek-private partnerschappen, zoals rond energie-efficiënte gebouwen of groene auto's. Maar ook op partnerschappen tussen de ict-sector en andere sectoren. Vooral de bouw, het vervoer en de logistiek worden genoemd als sectoren waar nog enorme verbeteringen van de energie-efficiëntie kunnen gebeuren, dankzij de inzet van ict.

Rond het milieupotentieel van ict heeft de Europese Commissie enkele typische voorbeelden klaarliggen, zoals de inzet van slimme elektriciteitsnetwerken en slimme meters, het gebruik van videoconferentie om zakenreizen terug te dringen en het gebruik van online diensten bij de overheid.

De Europese Commissie wil dat de Europese ict-bedrijven stilaan concreet vastleggen wat ze aan het energieverbruik en de koolstofemissies zullen doen. De Europese Commissie roept al een tijdje dat de ict-sector een voortrekkersrol moet vervullen "bij de evolutie naar een energie-efficiënte en koolstofarme economie". Daarom stelt ze nu - een pak concreter - dat de ict-sector het komende jaar moet aangrijpen om gemeenschappelijke methoden vast te leggen voor het meten van energieverbruik en koolstofemissies. In 2011 zou de sector dan "ambitieuze doelstellingen voor energie-efficiëntie en emissieverlagingen" moeten vaststellen. Het plan is om de doelstellingen van de EU voor 2020 al in 2015 te halen. De Commissie doelt onder meer op publiek-private partnerschappen, zoals rond energie-efficiënte gebouwen of groene auto's. Maar ook op partnerschappen tussen de ict-sector en andere sectoren. Vooral de bouw, het vervoer en de logistiek worden genoemd als sectoren waar nog enorme verbeteringen van de energie-efficiëntie kunnen gebeuren, dankzij de inzet van ict. Rond het milieupotentieel van ict heeft de Europese Commissie enkele typische voorbeelden klaarliggen, zoals de inzet van slimme elektriciteitsnetwerken en slimme meters, het gebruik van videoconferentie om zakenreizen terug te dringen en het gebruik van online diensten bij de overheid.