Wereldwijd, over alle sectoren heen, ziet analistenkantoor Gartner nog net een stijging in de ict-uitgaven van een half procentpunt. In Europa zakt dat cijfer nipt onder nul.

2,676 biljoen dollar (cfr. het Engelse 'trillion'), zoveel gaat er in 2009 wereldwijd uitgegeven worden aan ict. Dat is 0,5 procent meer dan in 2008 toen dat nog 2,662 biljoen dollar was. Toch nog wereldwijde groei dus, ondanks de moeilijke economische situatie.

Dat is vooral te danken aan specifieke regio's en sectoren. Zo vertonen de nutssector, de zorgsector en de overheid groeicijfers boven de 2 procent. Vooral omdat de overheid zulk een belangrijk aandeel heeft in de wereldwijde ict-bestedingen weegt dat door. Volgens Gartner zal de nutssector vooral investeren in smart grids en in energielevering, zoals [Eandis bij ons recentelijk ook aankondigde]. De zorgsector zal vooral veel spenderen aan ict in landen waar de overheid een vinger in de pap heeft in die sector, aldus nog Gartner.

Alle sectoren groeien, zij het licht, behalve 3: de transport, industrie en financiële diensten. Niet echt verbazend, gezien het effect dat die sectoren ondervinden van de crisis. Maar laat nu net de industrie en de financiële sector veruit de twee grootste ict-uitgevers ter wereld zijn. Het verklaart ineens de quasi nulgroei in het algemene plaatje.

Regionaal bekeken doet Europa het het zwakst, met een achteruitgang van 0,3 procent. In de VS is dat -0,1 procent. De ict-uitgaven zijn dit jaar het grootst in Zuid-Amerika, met 4,4 procent, en in Azië, met 2,9 procent.

Wereldwijd, over alle sectoren heen, ziet analistenkantoor Gartner nog net een stijging in de ict-uitgaven van een half procentpunt. In Europa zakt dat cijfer nipt onder nul. 2,676 biljoen dollar (cfr. het Engelse 'trillion'), zoveel gaat er in 2009 wereldwijd uitgegeven worden aan ict. Dat is 0,5 procent meer dan in 2008 toen dat nog 2,662 biljoen dollar was. Toch nog wereldwijde groei dus, ondanks de moeilijke economische situatie. Dat is vooral te danken aan specifieke regio's en sectoren. Zo vertonen de nutssector, de zorgsector en de overheid groeicijfers boven de 2 procent. Vooral omdat de overheid zulk een belangrijk aandeel heeft in de wereldwijde ict-bestedingen weegt dat door. Volgens Gartner zal de nutssector vooral investeren in smart grids en in energielevering, zoals [Eandis bij ons recentelijk ook aankondigde]. De zorgsector zal vooral veel spenderen aan ict in landen waar de overheid een vinger in de pap heeft in die sector, aldus nog Gartner. Alle sectoren groeien, zij het licht, behalve 3: de transport, industrie en financiële diensten. Niet echt verbazend, gezien het effect dat die sectoren ondervinden van de crisis. Maar laat nu net de industrie en de financiële sector veruit de twee grootste ict-uitgevers ter wereld zijn. Het verklaart ineens de quasi nulgroei in het algemene plaatje. Regionaal bekeken doet Europa het het zwakst, met een achteruitgang van 0,3 procent. In de VS is dat -0,1 procent. De ict-uitgaven zijn dit jaar het grootst in Zuid-Amerika, met 4,4 procent, en in Azië, met 2,9 procent.