De grote Europese landen moeten qua ict-concurrentiekracht hun kleinere buren laten voorgaan. Dat blijkt uit een studie van het Duitse Fraunhofer Institut in opdracht van Software AG.

Het onderzoek vergelijkt de ict-concurrentiekracht van 25 Europese landen, plus de VS en Japan. Via bestaande data van onder meer Eurostat worden criteria ingevuld zoals tewerkstelling, r&d-intensiteit of breedbandpenetratie. Daaruit vloeit de ranglijst voort.

Opmerkelijk is dat de grote landen, zoals Groot-Brittannië (plaats 6), Duitsland (10) of Frankrijk (12) niet zo goed scoren. Denemarken, Ierland en de VS vullen de podiumplaatsen in. België haalt, vergeleken met de grote landen, een vrij mooie negende plaats. De kracht van ons land ligt vooral in de 'randvoorwaarden voor de software-industrie' (onder meer aanwezigheid van venture capital en overheidsfinanciering) en de 'algemene randvoorwaarden' (vb. tijd om een bedrijf op te richten, e-government, ...). Ook op vlak van innovatie en r&d doen we het goed. Een minpunt is de economie in ons land (export, productiviteit, ...). Onderaan de lijst vinden we de Oost-Europese landen.

Voor Fraunhofer en Software AG is de studie ook aanleiding om te wijzen op het verschil van de Europese it-industrie met die van de VS. Dat de 100 grootste softwarebedrijven in Europa samen nog niet de omzet halen van Microsoft is een teken aan de wand. Ze hameren daarom onder meer op de creatie van grote Europese it-clusters, grote overheidsinvesteringen in ict en ict-promotie bij kmo's.

De grote Europese landen moeten qua ict-concurrentiekracht hun kleinere buren laten voorgaan. Dat blijkt uit een studie van het Duitse Fraunhofer Institut in opdracht van Software AG. Het onderzoek vergelijkt de ict-concurrentiekracht van 25 Europese landen, plus de VS en Japan. Via bestaande data van onder meer Eurostat worden criteria ingevuld zoals tewerkstelling, r&d-intensiteit of breedbandpenetratie. Daaruit vloeit de ranglijst voort. Opmerkelijk is dat de grote landen, zoals Groot-Brittannië (plaats 6), Duitsland (10) of Frankrijk (12) niet zo goed scoren. Denemarken, Ierland en de VS vullen de podiumplaatsen in. België haalt, vergeleken met de grote landen, een vrij mooie negende plaats. De kracht van ons land ligt vooral in de 'randvoorwaarden voor de software-industrie' (onder meer aanwezigheid van venture capital en overheidsfinanciering) en de 'algemene randvoorwaarden' (vb. tijd om een bedrijf op te richten, e-government, ...). Ook op vlak van innovatie en r&d doen we het goed. Een minpunt is de economie in ons land (export, productiviteit, ...). Onderaan de lijst vinden we de Oost-Europese landen. Voor Fraunhofer en Software AG is de studie ook aanleiding om te wijzen op het verschil van de Europese it-industrie met die van de VS. Dat de 100 grootste softwarebedrijven in Europa samen nog niet de omzet halen van Microsoft is een teken aan de wand. Ze hameren daarom onder meer op de creatie van grote Europese it-clusters, grote overheidsinvesteringen in ict en ict-promotie bij kmo's.