De Europese uitgevers van kranten zijn boos op Google. Ze hebben het over broodroof nu de internetzoekmachine heeft aangekondigd advertenties te gaan verkopen op sites zoals Google News die hoofdzakelijk het nieuws van kranten verzamelen.

"Dit tast de inkomsten uit de websites van kranten aan", stelt de European Newspaper Publishers' Association (ENPA) in een communiqué. De organisatie zegt dat Google hiermee eerdere afspraken schendt.

"De recente aankondiging om te adverteren op Google News creëert meer moeilijkheden dan dat het oplossingen aanreikt. Het zou in alle geval de advertentie-inkomsten van kranten in hun online-edities aantasten, en obstakels plaatsen bij mogelijke partnerschappen met Google gebaseerd op vertrouwen en respect voor de regels", zo luidt het voorts.

De ENPA heeft altijd het principe aangehouden dat het individuele uitgevers geheel vrijstaat om te beslissen welke inhoud mag gebruikt en ter beschikking gesteld worden op Google News of andere websites, en welke prijs daarvoor moet betaald of compensatie daarvoor moet verstrekt worden.

Om hun zaken te kunnen runnen, hangen nieuwsverzamelaars als Google af van de 'content' die geproduceerd wordt door anderen, in de meeste gevallen kranten. "Zonder de content geboden door onze industrie, zouden diensten als Google News niet leefbaar zijn en zouden ze wellicht niet eens bestaan", aldus de ENPA.

"Krantenuitgevers investeren dagelijks in het maken en verspreiden van kwaliteitscontent. Om kranten rendabel te houden, hebben ze zelf inkomsten nodig uit advertenties, ook van hun websites", aldus ENPA. De vereniging roept uitgevers op om juridische stappen te overwegen tegen Google.

De ENPA is een internationale organisatie die de belangen verdedigt van de Europese krantenuitgeverijen. De vereniging vertegenwoordigt meer dan 5.200 nationale, regionale en lokale krantentitels, die uitgegeven worden in 23 Europese landen.

Bron: Belga

De Europese uitgevers van kranten zijn boos op Google. Ze hebben het over broodroof nu de internetzoekmachine heeft aangekondigd advertenties te gaan verkopen op sites zoals Google News die hoofdzakelijk het nieuws van kranten verzamelen. "Dit tast de inkomsten uit de websites van kranten aan", stelt de European Newspaper Publishers' Association (ENPA) in een communiqué. De organisatie zegt dat Google hiermee eerdere afspraken schendt. "De recente aankondiging om te adverteren op Google News creëert meer moeilijkheden dan dat het oplossingen aanreikt. Het zou in alle geval de advertentie-inkomsten van kranten in hun online-edities aantasten, en obstakels plaatsen bij mogelijke partnerschappen met Google gebaseerd op vertrouwen en respect voor de regels", zo luidt het voorts. De ENPA heeft altijd het principe aangehouden dat het individuele uitgevers geheel vrijstaat om te beslissen welke inhoud mag gebruikt en ter beschikking gesteld worden op Google News of andere websites, en welke prijs daarvoor moet betaald of compensatie daarvoor moet verstrekt worden. Om hun zaken te kunnen runnen, hangen nieuwsverzamelaars als Google af van de 'content' die geproduceerd wordt door anderen, in de meeste gevallen kranten. "Zonder de content geboden door onze industrie, zouden diensten als Google News niet leefbaar zijn en zouden ze wellicht niet eens bestaan", aldus de ENPA. "Krantenuitgevers investeren dagelijks in het maken en verspreiden van kwaliteitscontent. Om kranten rendabel te houden, hebben ze zelf inkomsten nodig uit advertenties, ook van hun websites", aldus ENPA. De vereniging roept uitgevers op om juridische stappen te overwegen tegen Google. De ENPA is een internationale organisatie die de belangen verdedigt van de Europese krantenuitgeverijen. De vereniging vertegenwoordigt meer dan 5.200 nationale, regionale en lokale krantentitels, die uitgegeven worden in 23 Europese landen. Bron: Belga