De 27 Europese ministers van Justitie hebben de Europese e-Justice portaalwebsite boven de doopvont gehouden.

Jaarlijks raken ruim tien miljoen burgers betrokken in grensoverschrijdende gerechtelijke procedures. Met het stijgend aantal bedrijven die in meerdere landen actief zijn, zal dat cijfer ongetwijfeld nog aangroeien.

Met de nieuwe website - die meer dan 12.000 pagina's telt en beschikbaar is in 22 talen - wil Europa justitie "doeltreffender en toegankelijker maken voor de burgers", verklaarde Belgisch minister Stefaan De Clerck vrijdag op een groots opgezette persconferentie in Brussel. "Dit is het concrete Europa, het Europa dat echte diensten verleent aan de burgers", klonk het trots.

Toch laat het concrete Europa al wel eens op zich wachten, gaf bevoegd eurocommissaris Viviane Reding toe. Zo werd de lancering van de website al verschillende keren uitgesteld. Bovendien gaat het voorlopig slechts om een eerste versie, die stelselmatig aangevuld en uitgebreid zal worden.

In een eerste fase bundelt de website alle informatie over de rechtssystemen en gerechtelijke procedures in de verschillende Europese lidstaten. Op termijn moet e-Justice de mogelijkheid bieden om getuigen uit een andere lidstaat te verhoren via videoconferencing, om nationale databanken met kadasters en bedrijven in moeilijkheden rechtstreeks te raadplegen en zelfs om grensoverschrijdende vorderingen en betalingsbevelen via het internet uit te voeren. Maar daartoe zullen "gaandeweg" nog veel obstakels baan moeten ruimen.

Bron: Belga

De 27 Europese ministers van Justitie hebben de Europese e-Justice portaalwebsite boven de doopvont gehouden. Jaarlijks raken ruim tien miljoen burgers betrokken in grensoverschrijdende gerechtelijke procedures. Met het stijgend aantal bedrijven die in meerdere landen actief zijn, zal dat cijfer ongetwijfeld nog aangroeien. Met de nieuwe website - die meer dan 12.000 pagina's telt en beschikbaar is in 22 talen - wil Europa justitie "doeltreffender en toegankelijker maken voor de burgers", verklaarde Belgisch minister Stefaan De Clerck vrijdag op een groots opgezette persconferentie in Brussel. "Dit is het concrete Europa, het Europa dat echte diensten verleent aan de burgers", klonk het trots. Toch laat het concrete Europa al wel eens op zich wachten, gaf bevoegd eurocommissaris Viviane Reding toe. Zo werd de lancering van de website al verschillende keren uitgesteld. Bovendien gaat het voorlopig slechts om een eerste versie, die stelselmatig aangevuld en uitgebreid zal worden. In een eerste fase bundelt de website alle informatie over de rechtssystemen en gerechtelijke procedures in de verschillende Europese lidstaten. Op termijn moet e-Justice de mogelijkheid bieden om getuigen uit een andere lidstaat te verhoren via videoconferencing, om nationale databanken met kadasters en bedrijven in moeilijkheden rechtstreeks te raadplegen en zelfs om grensoverschrijdende vorderingen en betalingsbevelen via het internet uit te voeren. Maar daartoe zullen "gaandeweg" nog veel obstakels baan moeten ruimen. Bron: Belga