Europese outsourcingopdrachten hebben tegenwoordig een kortere looptijd en een lagere contractwaarde dan voorheen. Dat becijferen analisten van Forrester.

In 2008 is een duidelijke afname zichtbaar van de gemiddelde waarde van nieuwe ict-outsourcingprojecten. Bovendien lopen de contracten ook korter dan in 2007. Dat concluderen analisten van Forrester in het 'EMEA IT Outsourcing Deals: 2008 Review'. Zij onderzochten 17 grote Europese ict-dienstverleners en de contracten die zij afsloten.

Klanten zijn duidelijk op zoek naar kleinere contracten, zegt analist Pascal Matzke van Forrester. In 2008 heeft 43 procent van de afgesloten deals een waarde tussen de 10 en 20 miljoen euro. "Het toont dat klanten heel specifieke keuzes maken bij de beslissing over welke individuele ict-onderdelen ze willen uitbesteden. Daarmee keren zij de trend uit 2007. Toen slonk het aandeel opdrachten met een waarde tussen 10 en 20 miljoen euro." Er waren volgens Matzke geen deals van boven het miljard euro en slechts weinig van meer dan een half miljard. 51 procent van de uitbestedingsopdrachten in de publieke sector betreft deals met een waarde van minder dan 20 miljoen euro.

Een andere bevinding uit het onderzoek is dat organisaties gemiddeld korter lopende outsourcingopdrachten tekenen met dienstverleners. De analist vindt dat logisch, gezien de onzekere economische situatie. In 2008 hadden bijna 8 op 10 uitbestedingcontracten een looptijd van 5 jaar of korter. 4 van de 10 betrof zelfs een opdracht voor korter dan 4 jaar. Matzke ziet een duidelijke toename van het aantal kortlopende uitbestedingscontracten ten opzichte van 2007. In dat jaar werd slechts 14 procent van de deals afgesloten voor minder dan drie jaar.

In samenwerking met Computable

Europese outsourcingopdrachten hebben tegenwoordig een kortere looptijd en een lagere contractwaarde dan voorheen. Dat becijferen analisten van Forrester. In 2008 is een duidelijke afname zichtbaar van de gemiddelde waarde van nieuwe ict-outsourcingprojecten. Bovendien lopen de contracten ook korter dan in 2007. Dat concluderen analisten van Forrester in het 'EMEA IT Outsourcing Deals: 2008 Review'. Zij onderzochten 17 grote Europese ict-dienstverleners en de contracten die zij afsloten. Klanten zijn duidelijk op zoek naar kleinere contracten, zegt analist Pascal Matzke van Forrester. In 2008 heeft 43 procent van de afgesloten deals een waarde tussen de 10 en 20 miljoen euro. "Het toont dat klanten heel specifieke keuzes maken bij de beslissing over welke individuele ict-onderdelen ze willen uitbesteden. Daarmee keren zij de trend uit 2007. Toen slonk het aandeel opdrachten met een waarde tussen 10 en 20 miljoen euro." Er waren volgens Matzke geen deals van boven het miljard euro en slechts weinig van meer dan een half miljard. 51 procent van de uitbestedingsopdrachten in de publieke sector betreft deals met een waarde van minder dan 20 miljoen euro. Een andere bevinding uit het onderzoek is dat organisaties gemiddeld korter lopende outsourcingopdrachten tekenen met dienstverleners. De analist vindt dat logisch, gezien de onzekere economische situatie. In 2008 hadden bijna 8 op 10 uitbestedingcontracten een looptijd van 5 jaar of korter. 4 van de 10 betrof zelfs een opdracht voor korter dan 4 jaar. Matzke ziet een duidelijke toename van het aantal kortlopende uitbestedingscontracten ten opzichte van 2007. In dat jaar werd slechts 14 procent van de deals afgesloten voor minder dan drie jaar. In samenwerking met Computable