In West-Europa werden in het tweede kwartaal 25,2 procent meer pc's verkocht dan een jaar geleden. Maar in termen van toestellen blijven smartphones dominant.

De Smart Connected Devices, zoals IDC de verzameling van pc's, tablets en smartphones omschrijft, doen het goed in West-Europa. Van april tot juni werden er 52,5 miljoen stuks verkocht, een stijging van 2,8 procent op jaarbasis.

Wat daarbij vooral opvalt is dat er een kwart meer pc's zijn verkocht. 26,6 procent meer op de zakelijke markt en 23,6 procent onder consumenten. Volgens IDC heeft dat te maken met de stopzetting van Windows XP. Maar evenzeer met het vervangen van verouderde toestellen op Windows 7. De pc-markt krijgt al sinds het begin van de crisis klappen, maar lijkt zowel in dit onderzoek als anderen wel zijn dieptepunt te hebben bereikt.

Met de tabletmarkt gaat het minder goed. hier zakt het aantal met 12,5 procent op jaarbasis en werden er slechts 7,6 miljoen stuk s verkocht. Hier wijst de marktonderzoeker vooral op de populariteit van phablets (smartphones). Die vreten aan het succes van 7-8 inch tablets. Wel zijn de notebookvervangers (tablets met een groter scherm en toetsenbord, zoals de Surface van Microsoft) in opmars.

De smartphoneverkoop daalt licht met 0,4 procent, maar blijft met 21,7 miljoen verkochte units wel het grootste segment, goed voor ongeveer zestig procent van alle smart connected devices.

Samsung krimpt

Omdat de smartphonemarkt de pc's en tablets overschaduwen, zal het u niet verrassen dat Apple met 2,1 miljoen units de beste verkoper was in het tweede kwartaal. Samsung blijft op de tweede plaats, maar doet het volgens IDC 19 procent slechter. Asus komt, mede dankzij zijn 2-in1-toestellen, op de derde plaats.

Opvallend is dat we op de pc-markt een totaal andere rangschikking zien. Hier staan HP en Lenovo bovenaan de beste verkopers, gevolgd doro Acer, Dell, Asus en Apple.

In West-Europa werden in het tweede kwartaal 25,2 procent meer pc's verkocht dan een jaar geleden. Maar in termen van toestellen blijven smartphones dominant. De Smart Connected Devices, zoals IDC de verzameling van pc's, tablets en smartphones omschrijft, doen het goed in West-Europa. Van april tot juni werden er 52,5 miljoen stuks verkocht, een stijging van 2,8 procent op jaarbasis. Wat daarbij vooral opvalt is dat er een kwart meer pc's zijn verkocht. 26,6 procent meer op de zakelijke markt en 23,6 procent onder consumenten. Volgens IDC heeft dat te maken met de stopzetting van Windows XP. Maar evenzeer met het vervangen van verouderde toestellen op Windows 7. De pc-markt krijgt al sinds het begin van de crisis klappen, maar lijkt zowel in dit onderzoek als anderen wel zijn dieptepunt te hebben bereikt. Met de tabletmarkt gaat het minder goed. hier zakt het aantal met 12,5 procent op jaarbasis en werden er slechts 7,6 miljoen stuk s verkocht. Hier wijst de marktonderzoeker vooral op de populariteit van phablets (smartphones). Die vreten aan het succes van 7-8 inch tablets. Wel zijn de notebookvervangers (tablets met een groter scherm en toetsenbord, zoals de Surface van Microsoft) in opmars. De smartphoneverkoop daalt licht met 0,4 procent, maar blijft met 21,7 miljoen verkochte units wel het grootste segment, goed voor ongeveer zestig procent van alle smart connected devices. Samsung krimpt Omdat de smartphonemarkt de pc's en tablets overschaduwen, zal het u niet verrassen dat Apple met 2,1 miljoen units de beste verkoper was in het tweede kwartaal. Samsung blijft op de tweede plaats, maar doet het volgens IDC 19 procent slechter. Asus komt, mede dankzij zijn 2-in1-toestellen, op de derde plaats. Opvallend is dat we op de pc-markt een totaal andere rangschikking zien. Hier staan HP en Lenovo bovenaan de beste verkopers, gevolgd doro Acer, Dell, Asus en Apple.