De Europese Commissie vraagt advies van deskundigen rond technische documentatie bij antittrustonderzoek in de it-sector. Zoals bij het onderzoek rond Microsoft...

De recent uitgeschreven aanbesteding is vooral opvallend omdat het directoraat-generaal Concurrentie van de Europese Commissie er zelf expliciet het voorbeeld van Microsoft in aanhaalt. De Commissie zegt voor haar antitrustonderzoek in de it-industrie "betreffende onder andere Microsoft" advies nodig te hebben van deskundigen om technische feiten vast te stellen. "Bijvoorbeeld met betrekking tot de status van technische documentatie met informatie over de interoperabiliteit voor communicatieprotocoltechnologie (...)."

De Commissie heeft per jaar maximum 3 miljoen euro klaarliggen voor diensten van de experts. De totale duur van de diensten, inclusief verlengingen, kan oplopen tot 3 jaar, goed voor (in het uiterste geval) 9 miljoen euro.

De Europese Commissie laat geregeld in niet mis te verstane termen verstaan dat het de interoperabiliteitskwestie rond Microsoft-software blijft monitoren en onderzoeken. Nota bene in januari van dit jaar werd een nieuw onderzoek gestart, na klachten rond Internet Explorer, rond Office en het .Net-framework. Deze aanbesteding mag binnen dat onderzoek gekaderd worden.

Microsoft kreeg de voorbije jaren al verscheidene boetes voor het niet naleven van de Europese antitrustwetgeving.

De Europese Commissie vraagt advies van deskundigen rond technische documentatie bij antittrustonderzoek in de it-sector. Zoals bij het onderzoek rond Microsoft... De recent uitgeschreven aanbesteding is vooral opvallend omdat het directoraat-generaal Concurrentie van de Europese Commissie er zelf expliciet het voorbeeld van Microsoft in aanhaalt. De Commissie zegt voor haar antitrustonderzoek in de it-industrie "betreffende onder andere Microsoft" advies nodig te hebben van deskundigen om technische feiten vast te stellen. "Bijvoorbeeld met betrekking tot de status van technische documentatie met informatie over de interoperabiliteit voor communicatieprotocoltechnologie (...)." De Commissie heeft per jaar maximum 3 miljoen euro klaarliggen voor diensten van de experts. De totale duur van de diensten, inclusief verlengingen, kan oplopen tot 3 jaar, goed voor (in het uiterste geval) 9 miljoen euro. De Europese Commissie laat geregeld in niet mis te verstane termen verstaan dat het de interoperabiliteitskwestie rond Microsoft-software blijft monitoren en onderzoeken. Nota bene in januari van dit jaar werd een nieuw onderzoek gestart, na klachten rond Internet Explorer, rond Office en het .Net-framework. Deze aanbesteding mag binnen dat onderzoek gekaderd worden. Microsoft kreeg de voorbije jaren al verscheidene boetes voor het niet naleven van de Europese antitrustwetgeving.