Cloud computing via externe dienstverleners komt niet vóór 2013 op grote schaal van de grond, zo voorspelt marktonderzoeksbureau Gartner.

In juni zei het onderzoeksbureau nog dat cloud computing aan het begin staat van een inburgeringsproces. Snel gaat het blijkbaar niet met die nieuwe vorm van dienstverlening, want Gartner denkt dat bedrijven hun applicaties en data voorlopig liever binnen eigen datacenters beheren. Tot eind 2012 zullen organisaties meer investeren in hun eigen 'private clouds' dan in de (externe) diensten van 'cloud providers', zo voorspelt analist Phil Dawson van Gartner.

De onderzoeker verwacht dat organisaties wel steeds meer gebruik zullen maken van beheertechnieken en -standaarden die cloud providers ook toepassen binnen hun datacenters, zoals virtualisatie en schaalbaarheid. Dat zal volgens hem de overstap naar de uitbesteding van serverdiensten in de toekomst vergemakkelijken.

Tot eind 2012 zal cloud computing echter vooral worden ingezet in uitzonderingsgevallen. In driekwart van de gevallen zal deze 'nieuwe' vorm van dienstverlening - die volgens sommigen overigens helemaal niet zo nieuw is - worden ingezet door organisaties die op de korte termijn grote dataverzamelingen willen doorzoeken, en door startende ict-bedrijfjes. Die beschikken meestal nog niet over een uitgebreide ict-infrastructuur en kunnen nu al baat hebben bij het uitbesteden van hun serverdiensten en hosten van hun applicaties, zo schrijft Dawson.

In samenwerking met Computable

Cloud computing via externe dienstverleners komt niet vóór 2013 op grote schaal van de grond, zo voorspelt marktonderzoeksbureau Gartner. In juni zei het onderzoeksbureau nog dat cloud computing aan het begin staat van een inburgeringsproces. Snel gaat het blijkbaar niet met die nieuwe vorm van dienstverlening, want Gartner denkt dat bedrijven hun applicaties en data voorlopig liever binnen eigen datacenters beheren. Tot eind 2012 zullen organisaties meer investeren in hun eigen 'private clouds' dan in de (externe) diensten van 'cloud providers', zo voorspelt analist Phil Dawson van Gartner. De onderzoeker verwacht dat organisaties wel steeds meer gebruik zullen maken van beheertechnieken en -standaarden die cloud providers ook toepassen binnen hun datacenters, zoals virtualisatie en schaalbaarheid. Dat zal volgens hem de overstap naar de uitbesteding van serverdiensten in de toekomst vergemakkelijken. Tot eind 2012 zal cloud computing echter vooral worden ingezet in uitzonderingsgevallen. In driekwart van de gevallen zal deze 'nieuwe' vorm van dienstverlening - die volgens sommigen overigens helemaal niet zo nieuw is - worden ingezet door organisaties die op de korte termijn grote dataverzamelingen willen doorzoeken, en door startende ict-bedrijfjes. Die beschikken meestal nog niet over een uitgebreide ict-infrastructuur en kunnen nu al baat hebben bij het uitbesteden van hun serverdiensten en hosten van hun applicaties, zo schrijft Dawson. In samenwerking met Computable