Gemeenten die meer dan 10 euro aanrekenen voor de eID doen dat op eigen initiatief, zo zegt minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt. De extra heffing moet wel goedgekeurd zijn door het gewest.

Het bericht op datanews.be [dat de gemeenten verdoken belastingen op de elektronische identiteitskaart zouden heffen], heeft heel wat reacties losgemaakt. Ook Minister van Binnenlandse Zaken De Padt reageert in een officieel communiqué: "Mijn departement factureert enkel de productiekosten. Sedert de invoering is die prijs dezelfde gebleven. Indexaanpassingen zijn niet doorgevoerd. Als een gemeente meer dan 10 euro wil vragen voor een eID dan doet ze volledig op eigen initiatief. Het voorstel moet wel aan het betrokken gewest worden overgemaakt dat beslist of de extra heffing mag doorgaan of niet."

"De gemeenten moeten de aanmaakkosten terugbetalen aan het federaal ministerie van Binnenlandse Zaken", bevestigt Lieve Lemoine van het Het Vlaams Agentschap voor Binnenlands Bestuur aan persagentschap Belga. "Dat verhindert ze echter niet om daarbovenop nog extra belastingen te heffen." Zij meent zelfs nog nooit van de term "verdoken belasting" te hebben gehoord. "Die term ken ik niet, en ik denk niet dat daar sprake van is. Iedere gemeente heeft een eigen reglement waarin die belastingen vermeld staan."

Gemeenten die meer dan 10 euro aanrekenen voor de eID doen dat op eigen initiatief, zo zegt minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt. De extra heffing moet wel goedgekeurd zijn door het gewest. Het bericht op datanews.be [dat de gemeenten verdoken belastingen op de elektronische identiteitskaart zouden heffen], heeft heel wat reacties losgemaakt. Ook Minister van Binnenlandse Zaken De Padt reageert in een officieel communiqué: "Mijn departement factureert enkel de productiekosten. Sedert de invoering is die prijs dezelfde gebleven. Indexaanpassingen zijn niet doorgevoerd. Als een gemeente meer dan 10 euro wil vragen voor een eID dan doet ze volledig op eigen initiatief. Het voorstel moet wel aan het betrokken gewest worden overgemaakt dat beslist of de extra heffing mag doorgaan of niet." "De gemeenten moeten de aanmaakkosten terugbetalen aan het federaal ministerie van Binnenlandse Zaken", bevestigt Lieve Lemoine van het Het Vlaams Agentschap voor Binnenlands Bestuur aan persagentschap Belga. "Dat verhindert ze echter niet om daarbovenop nog extra belastingen te heffen." Zij meent zelfs nog nooit van de term "verdoken belasting" te hebben gehoord. "Die term ken ik niet, en ik denk niet dat daar sprake van is. Iedere gemeente heeft een eigen reglement waarin die belastingen vermeld staan."