Extremisten vinden steeds beter hun weg op internet

© Yahoo

Technologische ontwikkelingen leiden niet alleen tot vooruitgang, ze helpen ook extremistische groepen hun ideologie te verspreiden en aanhangers te winnen, zegt VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Meer dan 3 miljard van de 7,1 miljard wereldbewoners hebben al internettoegang.

“Extremistische groepen gebruiken sociale netwerken om hun haatdragende ideologie te verspreiden”, zei Ban Ki-moon tijdens het Digital Forum in Zuid-Korea, dat vorige week werd gehouden.

Ondanks de digitale kloof bepaalt informatie- en communicatietechnologie (ICT) steeds meer de toekomstige duurzame ontwikkelingsagenda van de Verenigde Naties. “Onze voedselorganisatie gebruikt mobiele telefoons om boeren prijsinformatie te geven. Onze hulporganisaties communiceren via digitale netwerken. Onze berichten versturen we direct naar het wereldwijde publiek via Twitter en Facebook”, lichtte hij toe.

Maar er zit ook een keerzijde aan het wijdverbreide gebruik van Twitter en Facebook. De terreurnetwerken in de wereld verspreiden graag hun politieke, haatdragende en extremistische boodschap via moderne communicatienetwerken. Daarmee blijven ze de regeringen die hen willen dwarsbomen vaak een stap voor.

‘IS stuurt dagelijks zo’n 90.000 tweets’

Ambassadeur Samantha Power, de Amerikaanse permanente vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, verklaarde vorige maand tegenover de VN-Veiligheidsraad dat groepen zoals de Islamitische Staat (IS), Al Qaeda, Boko Haram en Al Shabaab de laatste moderne technologie inzetten voor hun zaak. “IS lijkt er steeds beter in te slagen jongeren te rekruteren, in het bijzonder via de virtuele wereld”, zei ze.

De extremistische groep zou volgens haar dagelijks zo’n 90.000 tweets de wereld rondsturen. Leden en aanhangers retweeten de berichten en helpen zo de boodschap te verspreiden.

Ban Ki-moon
Ban Ki-moon© Belga Image

‘We falen in digitale veiligheid’

Nick Ashton-Hart, directeur van de Internet & Digital Ecosystem Alliance (IDEA), een Zwitserse ngo, zegt dat het winnen van de digitale discussie van degenen die proberen open, pluralistische samenlevingen te vernietigen, een uitdaging is. “Maar dat is altijd zo geweest, offline en online.”

Om die discussie te winnen, moet je laten zien dat veilige, pluralistische samenlevingen een betere toekomst te bieden hebben, zegt hij. “Als het gaat om digitale veiligheid, falen we in dat opzicht. Kijk alleen maar naar de internationale samenwerking om mensen in hun dagelijks leven te beschermen tegen misdaad, fraude en identiteitsdiefstal – en tegen misdaden als terrorisme.”

Alleen al in de Verenigde Staten liggen 11.000 verzoeken om juridische bijstand van politiediensten uit andere landen, zegt Ashton-Hart. Daarbij gaat het om misdaden van allerlei aard. Het Mutual Legal Assistance Framework (MLAT) voldoet eenvoudigweg niet voor digitale doelen.

‘App gelanceerd die controle over feed van Twitteraars aan IS overdraagt’

Power zei vernomen te hebben dat IS vorig jaar een Twitter-app heeft gelanceerd die Twitteraars de mogelijkheid geeft de controle van hun feed over te dragen aan IS. De extremisten zouden zo berichten kunnen versturen via individuele accounts van gebruikers, waarmee het bereik van de veel groter wordt.

In februari zette IS een gids van vijftig pagina’s online onder de titel ‘De Hidjra naar de Islamitische Staat’, met daarin aanwijzingen voor de reis naar het ‘kalifaat’. De gids bevat onder meer tips over het vinden van onderdak in Turkije, het type rugzak dat het beste gebruikt kan worden en hoe vragen van immigratie-ambtenaren te beantwoorden zonder verdacht te worden, zei Power. “Niet alleen IS richt zich op agressieve wijze op kinderen en jongeren. Ook Al Qaeda, Boko Haram, Al Shabaab en andere groepen doen dat.”

Extremisten vinden steeds beter hun weg op internet
© AFP

Aanslagen

Afgelopen week publiceerde IS een video van ruim een half uur, ogenschijnlijk afkomstig van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. In de video roept hij moslims op zich bij IS te voegen, of anders aanvallen uit te voeren in hun thuisland. Volgens de New York Times was de oproep vertaald in het Engels, Frans, Duits, Russisch en Turks. “Een ongebruikelijk zet, die suggereert dat de groep maximale aandacht wilde.”

VN-experts schatten dat cybercrime de wereldwijde economie elk jaar ongeveer 400 miljard dollar kost. Voor het belangrijkste wereldwijde misdaadpreventieverdrag, de Conventie inzake Grensoverschrijdende Georganiseerde Misdaad, is onvoldoende geld beschikbaar voor implementatie, zegt Ashton-Hart. “Rechters in Den Haag zeggen dat ze niet de nodige medewerking krijgen als het gaat om het verzamelen van fundamenteel digitaal bewijsmateriaal voor monsterlijke misdaden, in sommige gevallen zelfs de meeste ernstige misdaden in de menselijke geschiedenis.”

“Als het internationale raamwerk dat IS wil afbreken, dit al niet kan, hoe kunnen dan de bredere discussie over extremisme winnen?” Ashton-Hart zegt ook dat praktische maatregelen die vertrouwen tussen samenlevingen versterken als het gaat om fundamentele wetshandhaving en internetveiligheid, niet optioneel zijn. “En toch lopen er momenteel nog steeds meer dan tweehonderd processen die gerelateerd zijn aan deze kwesties, zonder gestructureerde, effectieve coördinatie die een duurzame, win-winuitkomst garandeert.”

(IPS/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content