Facebook oppert dat 83,09 miljoen of bijna 9 procent van totale aantal accounts op het netwerk vals is. Dat is heel wat meer dan de 5 tot 6 procent die in maart naar voren geschoven werd. Enkele maanden geleden gingen Zuckerberg en co. er nog van uit dat er tussen de 42 en de 51 miljoen accounts vals waren. Vandaag geeft Facebook toe dat het er allicht 83,09 miljoen zijn, of 8,7 procent van het totaal. Zijn er op enkele maanden tijd dan zoveel nepprofielen bijgekomen? Niet noodzakelijk. Facebook moet als beursgenoteerd bedrijf transparanter zijn over het aantal valse accounts, en zal zijn zoekmethodes allicht verfijnd hebben.

4,8 procent van het totale aantal Facebook-accounts (of 55 procent van het aantal valse profielen) zou bestaan uit 'tweede accounts' die gebruikers onderhouden naast hun hoofdprofiel. 2,4 procent is volgens FB verkeerd geclassificeerd, 1,5 procent bestaat uit accounts met kwade bedoelingen, zoals het versturen van spam of het klikken op reclame.

Eerder deze week opperde de Amerikaanse start-up Limited Run nog dat maar liefst 80 procent van de clicks op hun Facebook ads afkomstig is van robots. Wat min of meer zou impliceren dat het aantal valse accounts dat spam verstuurt of klikt op reclameboodschappen (bots), in realiteit nog wel wat hoger ligt.

Facebook oppert dat 83,09 miljoen of bijna 9 procent van totale aantal accounts op het netwerk vals is. Dat is heel wat meer dan de 5 tot 6 procent die in maart naar voren geschoven werd. Enkele maanden geleden gingen Zuckerberg en co. er nog van uit dat er tussen de 42 en de 51 miljoen accounts vals waren. Vandaag geeft Facebook toe dat het er allicht 83,09 miljoen zijn, of 8,7 procent van het totaal. Zijn er op enkele maanden tijd dan zoveel nepprofielen bijgekomen? Niet noodzakelijk. Facebook moet als beursgenoteerd bedrijf transparanter zijn over het aantal valse accounts, en zal zijn zoekmethodes allicht verfijnd hebben. 4,8 procent van het totale aantal Facebook-accounts (of 55 procent van het aantal valse profielen) zou bestaan uit 'tweede accounts' die gebruikers onderhouden naast hun hoofdprofiel. 2,4 procent is volgens FB verkeerd geclassificeerd, 1,5 procent bestaat uit accounts met kwade bedoelingen, zoals het versturen van spam of het klikken op reclame. Eerder deze week opperde de Amerikaanse start-up Limited Run nog dat maar liefst 80 procent van de clicks op hun Facebook ads afkomstig is van robots. Wat min of meer zou impliceren dat het aantal valse accounts dat spam verstuurt of klikt op reclameboodschappen (bots), in realiteit nog wel wat hoger ligt.