Omdat de koeling van de servers er gemakkelijker zou gaan, bouwt Facebook zijn eerste Europese datacentrum in het Zweedse Luleå.

De Amerikaanse sociaalnetwerksite Facebook bouwt zijn eerste Europese datacentrum in het Zweedse Luleå, net onder de poolcirkel. Dat deelden Facebook- en overheidsfunctionarissen in Luleå mee.

De servers vinden onderdak in drie grote hallen met een totale oppervlakte van 28.000 vierkante meter. In 2012 gaan de werkzaamheden van start. De eerste zaal moet binnen een jaar al in gebruik zijn, de laatste tegen 2014. Het bedrag dat met de werkzaamheden gemoeid gaat, werd echter niet bekendgemaakt.

Engelse media menen wel al te weten hoeveel de jaarlijkse elektriciteitsrekening van het megapark zal bedragen: zo'n 72 miljoen dollar. Het datacentrum zou werkgelegenheid bieden aan zeventig tot negentig mensen.

Koeling

De vriestemperaturen onder de poolcirkel moeten de koeling van de servers vergemakkelijken. Facebook-woordvoerder Tom Furlong meent bij de voorstelling van het project ook dat in Luleå de elektriciteit door waterkracht geleverd kan worden. De kuststad met 45.000 inwoners ligt immers aan de Botnische Golf.

Positief voor Europese Facebookgebruikers
Volgens ict-website ZDNet heeft Facebook nog een derde reden om de serverboerderij in Zweden neer te poten. Het land beschikt immers over een dicht netwerk van optische vezels, zodat de gegevens ongehinderd naar de rest van Europa kunnen stromen. Siteoperator Tom Furlong meent dat Europese Facebookgebruikers gebaat zullen zijn met het serverpark, omdat het dichter bij hen gelegen zal zijn. Data wordt nu nog opgeslagen in Californië, Virginia en Oregon. Een nieuwe faciliteit komt er binnenkort ook in Noord-Carolina.

Bron: Knack.be

Omdat de koeling van de servers er gemakkelijker zou gaan, bouwt Facebook zijn eerste Europese datacentrum in het Zweedse Luleå.De Amerikaanse sociaalnetwerksite Facebook bouwt zijn eerste Europese datacentrum in het Zweedse Luleå, net onder de poolcirkel. Dat deelden Facebook- en overheidsfunctionarissen in Luleå mee. De servers vinden onderdak in drie grote hallen met een totale oppervlakte van 28.000 vierkante meter. In 2012 gaan de werkzaamheden van start. De eerste zaal moet binnen een jaar al in gebruik zijn, de laatste tegen 2014. Het bedrag dat met de werkzaamheden gemoeid gaat, werd echter niet bekendgemaakt. Engelse media menen wel al te weten hoeveel de jaarlijkse elektriciteitsrekening van het megapark zal bedragen: zo'n 72 miljoen dollar. Het datacentrum zou werkgelegenheid bieden aan zeventig tot negentig mensen. Koeling De vriestemperaturen onder de poolcirkel moeten de koeling van de servers vergemakkelijken. Facebook-woordvoerder Tom Furlong meent bij de voorstelling van het project ook dat in Luleå de elektriciteit door waterkracht geleverd kan worden. De kuststad met 45.000 inwoners ligt immers aan de Botnische Golf. Positief voor Europese Facebookgebruikers Volgens ict-website ZDNet heeft Facebook nog een derde reden om de serverboerderij in Zweden neer te poten. Het land beschikt immers over een dicht netwerk van optische vezels, zodat de gegevens ongehinderd naar de rest van Europa kunnen stromen. Siteoperator Tom Furlong meent dat Europese Facebookgebruikers gebaat zullen zijn met het serverpark, omdat het dichter bij hen gelegen zal zijn. Data wordt nu nog opgeslagen in Californië, Virginia en Oregon. Een nieuwe faciliteit komt er binnenkort ook in Noord-Carolina.Bron: Knack.be