Facebook ‘face tagging’ overtreedt Europese privacywet

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De Facebook-gezichtsherkenningfunctie overtreedt de Europese privacywetgeving, stelt de privacytoezichthouder in Hamburg, en Facebook moet de bijhorende gegevens wissen. In een persmededeling stelt de privacytoezichthouder in Hamburg, Johannes Caspar, dat de gezichtsherkenningsfunctie van Facebook in overtreding is met de Duitse en Europese wetgevingen inzake de bescherming van de persoonlijke privacy. Caspar stelt daarbij uitdrukkelijk dat “niet het aanwenden van gezichtsherkenningssoftware voor het makkelijker uitvoeren van ‘foto-tagging’ van vrienden het probleem vormt. Veeleer is het bedenkelijk dat Facebook voor deze functie in de achtergrond een database voor gezichtsherkenning met miljoenen gebruikers opbouwt.”

De Facebook-gezichtsherkenningfunctie overtreedt de Europese privacywetgeving, stelt de privacytoezichthouder in Hamburg, en Facebook moet de bijhorende gegevens wissen.

In een persmededeling stelt de privacytoezichthouder in Hamburg, Johannes Caspar, dat de gezichtsherkenningsfunctie van Facebook in overtreding is met de Duitse en Europese wetgevingen inzake de bescherming van de persoonlijke privacy. Caspar stelt daarbij uitdrukkelijk dat “niet het aanwenden van gezichtsherkenningssoftware voor het makkelijker uitvoeren van ‘foto-tagging’ van vrienden het probleem vormt. Veeleer is het bedenkelijk dat Facebook voor deze functie in de achtergrond een database voor gezichtsherkenning met miljoenen gebruikers opbouwt.”

In die database bevindt zich biometrische informatie over die personen en daar wringt het schoentje, volgens Caspar. “Voor de opslag van biometrische gegevens moet hiertoe vooraf een onmiskenbaar duidelijke instemming worden gegeven door de betrokkenen.” De geboden ‘opt out’ functie volstaat niet, ook al omdat niet duidelijk is dat hiermee eventuele biometrische data echt uit de database worden verwijderd.

Caspar merkt overigens op dat die opt out mogelijkheid “door de normale gebruiker amper te vinden is.” Hij stelt voorts dat Facebook bij herhaling werd verzocht de gezichtsherkenningsfunctie uit te schakelen, of zo niet, duidelijk aan te tonen dat slechts data van personen die vooraf uitdrukkelijk hun toestemming hebben gegeven, wordt opgeslagen.

Blijkbaar zou hij wel wachten met gerechtelijke acties tot Facebook een antwoord heeft geformuleerd. In een mededeling aan de Deutsche Welle heeft Facebook Deutschland al gesteld dat het bedrijf “met stelligheid verwerpt dat we onze verplichtingen onder de Europese privacywetgeving niet nakomen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content