Een wetsvoorstel van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maziere wil het gebruik van Facebook en andere sociale netwerken door werkgevers als bron van informatie over werknemers en sollicitanten aan banden leggen.

Dat zou een onderdeel zijn van een bredere regeling van digitale privacybescherming voor de werknemer, na het bekend raken van een aantal schandalen van excessieve controle in Duitsland door werkgevers als Lidl, Deutsche Telekom, Deutsche Bahn en anderen. Concreet zou in de toekomst de werkgever slechts die informatie in sociale netwerken over een werknemer of sollicitant mogen aanwenden, die rechtstreeks beroepshalve relevant is. Informatie over hobby's, een foto na een nachtje drinken of wat ook, zou dan geen rol mogen spelen bij de beoordeling van werknemer of sollicitant.

Het wetsvoorstel - dat ook voorziet in beperkingen van videocontrole van werknemers - werd positief beoordeeld door August-Wilhelm Scheer, voorzitter van Bitkom (het Duits verbond van it- en telecombedrijven) en door Peter Schaar, de federale commissaris voor privacy. Kritiek komt er vanwege de werkgeversverenigingen, die de wet al te restrictief en te gunstig voor de werknemer vinden, in het bijzonder het verbod op verschillende vormen van videocontrole.

Ook in België gaan werkgevers op zoek naar informatie over (potentiële) werknemers in sociale netwerken, waarbij juridische specialisten benadrukken dat personen geen privacybescherming kunnen inroepen voor informatie die ze zelf vrijelijk op dergelijke netwerken hebben geplaatst.

Een wetsvoorstel van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maziere wil het gebruik van Facebook en andere sociale netwerken door werkgevers als bron van informatie over werknemers en sollicitanten aan banden leggen. Dat zou een onderdeel zijn van een bredere regeling van digitale privacybescherming voor de werknemer, na het bekend raken van een aantal schandalen van excessieve controle in Duitsland door werkgevers als Lidl, Deutsche Telekom, Deutsche Bahn en anderen. Concreet zou in de toekomst de werkgever slechts die informatie in sociale netwerken over een werknemer of sollicitant mogen aanwenden, die rechtstreeks beroepshalve relevant is. Informatie over hobby's, een foto na een nachtje drinken of wat ook, zou dan geen rol mogen spelen bij de beoordeling van werknemer of sollicitant. Het wetsvoorstel - dat ook voorziet in beperkingen van videocontrole van werknemers - werd positief beoordeeld door August-Wilhelm Scheer, voorzitter van Bitkom (het Duits verbond van it- en telecombedrijven) en door Peter Schaar, de federale commissaris voor privacy. Kritiek komt er vanwege de werkgeversverenigingen, die de wet al te restrictief en te gunstig voor de werknemer vinden, in het bijzonder het verbod op verschillende vormen van videocontrole. Ook in België gaan werkgevers op zoek naar informatie over (potentiële) werknemers in sociale netwerken, waarbij juridische specialisten benadrukken dat personen geen privacybescherming kunnen inroepen voor informatie die ze zelf vrijelijk op dergelijke netwerken hebben geplaatst.