Ondanks de versoepeling van de beperkingen die de regering in de VS had opgelegd, geven de cijfers maar een zeer vaag beeld. Ze wijzen uit dat de bedrijven in het eerste halfjaar van 2013 elk tussen de 0 en de 999 verzoeken van de VS-autoriteiten gekregen hebben.

Gebruikersaccounts

Leerzamer zijn de cijfers over de betrokken gebruikersaccounts. Zo moest Yahoo, op vraag van de geheime rechtbank voor buitenlandse spionage, de inhoud van 30.000 tot 31.000 accounts doorspelen. Bij Microsoft ging het om 15.000 à 16.000 accounts, bij Google om 9.000 à 10.000. Facebook openbaarde 5.000 à 6.000 profielen. De bedrijven verklaarden dat mensen met verschillende accounts maar één keer geteld werden.

Brad Smith, hoofd juridische zaken bij Microsoft, zei dat de cijfers de eerdere verklaringen bevestigden, dat maar een beperkt aantal van de miljoenen gebruikers betrokken zijn. Tegelijk bleef hij erop hameren dat de geheime diensten de informatie moeten opvragen via de wettelijk voorgeschreven procedures.

'NSA onderschept zelf dataverkeer'

De Washington Post berichtte dat de NSA zelf dataverkeer onderschept. Het Witte Huis en andere regeringen hebben zulke methodes niet openlijk afgezworen, zei Smith. (Belga/MI)

Ondanks de versoepeling van de beperkingen die de regering in de VS had opgelegd, geven de cijfers maar een zeer vaag beeld. Ze wijzen uit dat de bedrijven in het eerste halfjaar van 2013 elk tussen de 0 en de 999 verzoeken van de VS-autoriteiten gekregen hebben. Gebruikersaccounts Leerzamer zijn de cijfers over de betrokken gebruikersaccounts. Zo moest Yahoo, op vraag van de geheime rechtbank voor buitenlandse spionage, de inhoud van 30.000 tot 31.000 accounts doorspelen. Bij Microsoft ging het om 15.000 à 16.000 accounts, bij Google om 9.000 à 10.000. Facebook openbaarde 5.000 à 6.000 profielen. De bedrijven verklaarden dat mensen met verschillende accounts maar één keer geteld werden. Brad Smith, hoofd juridische zaken bij Microsoft, zei dat de cijfers de eerdere verklaringen bevestigden, dat maar een beperkt aantal van de miljoenen gebruikers betrokken zijn. Tegelijk bleef hij erop hameren dat de geheime diensten de informatie moeten opvragen via de wettelijk voorgeschreven procedures. 'NSA onderschept zelf dataverkeer' De Washington Post berichtte dat de NSA zelf dataverkeer onderschept. Het Witte Huis en andere regeringen hebben zulke methodes niet openlijk afgezworen, zei Smith. (Belga/MI)