Na het privacyschandaal rond Cambridge Analytica, dat persoonlijke informatie van miljoenen Facebookgebruikers zou hebben misbruikt in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, stak Zuckerberg al de hand in eigen boezem. Nu kondigt hij de oprichting van een onafhankelijke commissie aan die de beïnvloeding van verkiezingen via zijn platform moet onderzoeken. "De bedoeling is dat vooraanstaande academici met ideeën naar buiten komen over hoe deze problemen kunnen worden aangepakt, en dat wij onze verantwoordelijkheid kunnen nemen in het beschermen van de integriteit van verkiezingen."

If you've followed me for a while, you know one of my top priorities for 2018 in making sure Facebook prevents...

Geplaatst door Mark Zuckerberg op maandag 9 april 2018

Het project wordt gefinancierd door een aantal Amerikaanse filantropische stichtingen. De commissie moet de onderzoeksthema's voorstellen en via een peer-review-proces onafhankelijke onderzoekers selecteren om die thema's te bestuderen. Die onderzoekers zullen daarbij de mogelijkheid krijgen om de privacy-beveiligde datasets van Facebook te analyseren. Ze mogen hun resultaten vrij publiceren, zonder dat het bedrijf er ook maar iets over te zeggen heeft. "Hierdoor kunnen ze onpartijdige conclusies trekken over de rol van Facebook bij verkiezingen, inclusief hoe we omgaan met de risico's en welke stappen we moeten zetten tijdens toekomstige verkiezingen", schrijft Zuckerberg.

Dinsdagavond en woensdag moet Zuckerberg in het Amerikaanse congres vragen beantwoorden over het privacyschandaal bij Cambridge Analytica. Hij probeert al dagenlang om de gemoederen te kalmeren door de schuld op zich te nemen, te zeggen dat er een betere databescherming komt, en nu dus ook met deze onderzoekscommissie. Verschillende Amerikaanse Congresleden lieten al weten daar geen vrede mee te nemen en de Facebook-topman het vuur aan de schenen te zullen leggen.

Na het privacyschandaal rond Cambridge Analytica, dat persoonlijke informatie van miljoenen Facebookgebruikers zou hebben misbruikt in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, stak Zuckerberg al de hand in eigen boezem. Nu kondigt hij de oprichting van een onafhankelijke commissie aan die de beïnvloeding van verkiezingen via zijn platform moet onderzoeken. "De bedoeling is dat vooraanstaande academici met ideeën naar buiten komen over hoe deze problemen kunnen worden aangepakt, en dat wij onze verantwoordelijkheid kunnen nemen in het beschermen van de integriteit van verkiezingen."Het project wordt gefinancierd door een aantal Amerikaanse filantropische stichtingen. De commissie moet de onderzoeksthema's voorstellen en via een peer-review-proces onafhankelijke onderzoekers selecteren om die thema's te bestuderen. Die onderzoekers zullen daarbij de mogelijkheid krijgen om de privacy-beveiligde datasets van Facebook te analyseren. Ze mogen hun resultaten vrij publiceren, zonder dat het bedrijf er ook maar iets over te zeggen heeft. "Hierdoor kunnen ze onpartijdige conclusies trekken over de rol van Facebook bij verkiezingen, inclusief hoe we omgaan met de risico's en welke stappen we moeten zetten tijdens toekomstige verkiezingen", schrijft Zuckerberg.Dinsdagavond en woensdag moet Zuckerberg in het Amerikaanse congres vragen beantwoorden over het privacyschandaal bij Cambridge Analytica. Hij probeert al dagenlang om de gemoederen te kalmeren door de schuld op zich te nemen, te zeggen dat er een betere databescherming komt, en nu dus ook met deze onderzoekscommissie. Verschillende Amerikaanse Congresleden lieten al weten daar geen vrede mee te nemen en de Facebook-topman het vuur aan de schenen te zullen leggen.