"Tommelein heeft woensdag tijdens een onderhoud met Facebook benadrukt dat het sociale netwerk zich aan de wetgeving moet houden, maar dit gesprek stond eigenlijk los van de discussie over de privacyvoorwaarden", zegt Margot Neyskens, woordvoerster van Tommelein.

Tijdens een eerdere ontmoeting tussen beide partijen had Tommelein zijn bezorgdheden over de transparantie van Facebook geuit, en vroeg hij of het sociale mediabedrijf een meer educatieve rol kan spelen ten opzichte van jongeren en kwetsbare gebruikers. Het was op initiatief van Facebook dat er opnieuw een onderhoud kwam, want de vertegenwoordigers hadden concrete maatregelen voor België bedacht, aldus Neyskens.

'Think Before You Share', handleiding voor leraars en 'Privacy Check-up'

Zo moet een 'Think before you share'-campagne gebruikers duidelijk maken wat de gevolgen van Facebook (en andere sociale media) zijn. "Facebook wil deze campagne voeren met lokale organisaties zoals Child Focus. Maar hiervoor zullen ze ook moeten samenzitten met de regionale ministers."

Daarnaast wil het bedrijf een handleiding voor leerkrachten beschikbaar stellen in de drie landstalen en die verspreiden in de Belgische scholen. "Maar ook hier zullen ze moeten samenzitten met de deelstaatministers."

Bart Tommelein (Open VLD), Belga Image
Bart Tommelein (Open VLD) © Belga Image

Tot slot is Facebook bereid zijn gebruikers wegwijs te maken in de gebruiksvoorwaarden. "Dit zou een soort van privacy check-up zijn waarbij de gebruikers erop worden gewezen hoe ze hun instellingen kunnen aanpassen", zegt Neyskens.

Tommelein reageert positief op deze voorstellen. "We zijn tevreden met alles wat helpt om de gebruikers weerbaarder te maken."

De Facebook-vertegenwoordigers uitten hun ongenoegen over de verschillende privacywetgevingen in Europa. De staatssecretaris zei dat ongenoegen te begrijpen. "Tommelein heeft benadrukt dat hij zich blijft inzetten voor een Europese privacywetgeving. Ook dat een strenge Europese privacywaakhond nodig is."

Facebook ook rond tafel met Privacycommissie

Facebook heeft woensdag ook vertegenwoordigers afgevaardigd naar de hoorzitting van de Privacycommissie. Die laatste voert een onderzoek naar de nieuwe gebruikersvoorwaarden van Facebook, die in strijd zouden kunnen zijn met de persoonlijke levenssfeer van de gebruikers. Op 13 mei zal de Privacycommissie haar aanbevelingen bekendmaken.

Tijdens het onderhoud kwamen twee thema's aan bod: de toepassing van de Belgische privacywet en de bevoegdheid van de Privacycommissie met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens door Facebook.

Belga Image
© Belga Image

Ook de toepassing van de sociale plug-ins, die Facebook aan externe partijen aanbiedt om op die manier ook niet-gebruikers te kunnen volgen, werd besproken.

Een onderzoekseenheid van de KU Leuven en de VUB voerde op vraag van de Belgische Privacycommissie een onderzoek naar de gebruikersvoorwaarden van Facebook. De onderzoekers concludeerden dat die in strijd zijn met de Europese regelgeving.

(Belga/MI)

"Tommelein heeft woensdag tijdens een onderhoud met Facebook benadrukt dat het sociale netwerk zich aan de wetgeving moet houden, maar dit gesprek stond eigenlijk los van de discussie over de privacyvoorwaarden", zegt Margot Neyskens, woordvoerster van Tommelein. Tijdens een eerdere ontmoeting tussen beide partijen had Tommelein zijn bezorgdheden over de transparantie van Facebook geuit, en vroeg hij of het sociale mediabedrijf een meer educatieve rol kan spelen ten opzichte van jongeren en kwetsbare gebruikers. Het was op initiatief van Facebook dat er opnieuw een onderhoud kwam, want de vertegenwoordigers hadden concrete maatregelen voor België bedacht, aldus Neyskens. Zo moet een 'Think before you share'-campagne gebruikers duidelijk maken wat de gevolgen van Facebook (en andere sociale media) zijn. "Facebook wil deze campagne voeren met lokale organisaties zoals Child Focus. Maar hiervoor zullen ze ook moeten samenzitten met de regionale ministers." Daarnaast wil het bedrijf een handleiding voor leerkrachten beschikbaar stellen in de drie landstalen en die verspreiden in de Belgische scholen. "Maar ook hier zullen ze moeten samenzitten met de deelstaatministers." Tot slot is Facebook bereid zijn gebruikers wegwijs te maken in de gebruiksvoorwaarden. "Dit zou een soort van privacy check-up zijn waarbij de gebruikers erop worden gewezen hoe ze hun instellingen kunnen aanpassen", zegt Neyskens. Tommelein reageert positief op deze voorstellen. "We zijn tevreden met alles wat helpt om de gebruikers weerbaarder te maken." De Facebook-vertegenwoordigers uitten hun ongenoegen over de verschillende privacywetgevingen in Europa. De staatssecretaris zei dat ongenoegen te begrijpen. "Tommelein heeft benadrukt dat hij zich blijft inzetten voor een Europese privacywetgeving. Ook dat een strenge Europese privacywaakhond nodig is."Facebook heeft woensdag ook vertegenwoordigers afgevaardigd naar de hoorzitting van de Privacycommissie. Die laatste voert een onderzoek naar de nieuwe gebruikersvoorwaarden van Facebook, die in strijd zouden kunnen zijn met de persoonlijke levenssfeer van de gebruikers. Op 13 mei zal de Privacycommissie haar aanbevelingen bekendmaken.Tijdens het onderhoud kwamen twee thema's aan bod: de toepassing van de Belgische privacywet en de bevoegdheid van de Privacycommissie met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens door Facebook. Ook de toepassing van de sociale plug-ins, die Facebook aan externe partijen aanbiedt om op die manier ook niet-gebruikers te kunnen volgen, werd besproken. Een onderzoekseenheid van de KU Leuven en de VUB voerde op vraag van de Belgische Privacycommissie een onderzoek naar de gebruikersvoorwaarden van Facebook. De onderzoekers concludeerden dat die in strijd zijn met de Europese regelgeving.(Belga/MI)