Facebook-moderators klagen over verplichte aanwezigheid uit angst voor corona

'Facebook blokkeerde onderzoek naar discriminerend algoritme'

Ruim tweehonderd moderators van Facebook zeggen dat het socialemediabedrijf hun levens in de waagschaal legt. Dit omdat ze verplicht worden om op kantoor te werken, ook als de werkplek in een coronabrandhaard is gesitueerd. De klagers schreven een brief naar de leiding van Facebook.

Moderators worden wereldwijd ingezet om schadelijke content op platformen als Facebook te verwijderen. Het gaat dan onder meer om beelden met een gewelddadige of beledigende inhoud. In het geval van Facebook worden de moderators vaak via outsourcing bij het bedrijf aan het werk gezet. Volgens de briefschrijvers zijn verschillende werknemers op kantoor intussen besmet geraak met covid-19.

‘AI niet slim genoeg’

Aan het begin van de crisis vroeg Facebook zijn werknemers om zo veel als mogelijk thuis te werken. Maar sommige content, zoals expliciete beelden met betrekking tot kinderen, moeten verplicht in een beveiligde omgeving worden getoetst. Facebook probeert in sommige gevallen de beelden via kunstmatige intelligentie (AI) van de platformen te weren. Volgens de klagers is de AI van Facebook echter niet slim genoeg om het menselijk oordeel te vervangen en is daardoor fysieke aanwezigheid noodzakelijk.

Naast de roep om een veiligere werkplek willen de moderators ook een vast contract aangeboden krijgen bij Facebook zelf. In een eventuele overeenkomst moet dan ook een risicovergoeding worden meegenomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content