John Sawers, de topman van de Britse spionagedienst MI6, ligt onder vuur omdat zijn vrouw foto's van hun gezin en vrienden op Facebook plaatste.

John Sawers werkt nu nog voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York, maar zal in november de Britse spionagedienst MI6 gaan leiden. In de krant Mail on Sunday stond dit weekend echter te lezen dat sommige Britse politici zich afvragen of hij wel een geschikte kandidaat is nu blijkt dat heel wat persoonlijke informatie over de man publiek beschikbaar was op de netwerksite Facebook. Iemand die een buitenlandse inlichtingendienst wil leiden hoort beter te weten, klinkt het.

Het was meer bepaald de vrouw van John Sawers die foto's van hun gezin en hun vrienden op Facebook geplaatst had. Shelley Sawers zag er blijkbaar geen graten in om naast privé-foto's ook informatie over hun recente vakantiebestemmingen en hun huidige woonplaats online te zetten. Maar ook zijn verdere familie is niet zonder zonde. Zo plaatste een familielid een opmerking op de pagina van Shelley dat de neefjes van John Sawers het openlijk over hun 'uncle C' hebben: 'C' is de nieuwe codenaam van de MI6-topman.

Ook heel wat persoonlijke informatie over vrienden van de familie bleek zomaar te grabbel te staan voor de meer dan 200 miljoen gebruikers van Facebook. Verleden tijd, want de autoriteiten hebben de bewuste informatie ondertussen weer van het internet geplukt. Toch bestaat de vrees nu dat terroristen of staatsvijanden de vrijgegeven informatie zullen misbruiken.

John Sawers, de topman van de Britse spionagedienst MI6, ligt onder vuur omdat zijn vrouw foto's van hun gezin en vrienden op Facebook plaatste. John Sawers werkt nu nog voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York, maar zal in november de Britse spionagedienst MI6 gaan leiden. In de krant Mail on Sunday stond dit weekend echter te lezen dat sommige Britse politici zich afvragen of hij wel een geschikte kandidaat is nu blijkt dat heel wat persoonlijke informatie over de man publiek beschikbaar was op de netwerksite Facebook. Iemand die een buitenlandse inlichtingendienst wil leiden hoort beter te weten, klinkt het. Het was meer bepaald de vrouw van John Sawers die foto's van hun gezin en hun vrienden op Facebook geplaatst had. Shelley Sawers zag er blijkbaar geen graten in om naast privé-foto's ook informatie over hun recente vakantiebestemmingen en hun huidige woonplaats online te zetten. Maar ook zijn verdere familie is niet zonder zonde. Zo plaatste een familielid een opmerking op de pagina van Shelley dat de neefjes van John Sawers het openlijk over hun 'uncle C' hebben: 'C' is de nieuwe codenaam van de MI6-topman. Ook heel wat persoonlijke informatie over vrienden van de familie bleek zomaar te grabbel te staan voor de meer dan 200 miljoen gebruikers van Facebook. Verleden tijd, want de autoriteiten hebben de bewuste informatie ondertussen weer van het internet geplukt. Toch bestaat de vrees nu dat terroristen of staatsvijanden de vrijgegeven informatie zullen misbruiken.