De Amerikaanse netwerksite Facebook heeft zijn API aangepast zodat ontwikkelaars voortaan ook de adresgegevens en telefoonnummers van gebruikers kunnen opvragen in hun apps.

Op het ontwikkelaarsblog van Facebook verscheen afgelopen zaterdag een platformupdate. Voortaan laat de Facebook API (Application Programming Interface) ontwikkelaars toe om ook de adressen en telefoonnummers van gebruikers op te vragen. Ontwikkelaars krijgen wel alleen toegang tot de adresgegevens van de gebruiker die de app installeert, niet tot de adresgegevens van de vrienden van de gebruiker. Gebruikers worden gewaarschuwd dat de app die ze willen installeren ook hun adres en telefoonnummer opvraagt en moeten eerst toestemming geven. Die waarschuwing staat wel tussen alle andere waarschuwingen die de gebruiker krijgt wanneer die een nieuwe Facebook-app installeert. Het is dus nog maar de vraag of alle gebruikers dit "Request for permission" scherm even aandachtig lezen.

In de commentaren op het ontwikkelaarsblog van Facebook verschenen heel wat negatieve reacties op de nieuwe API-mogelijkheden. Er bestaan immers nogal wat kwaadaardige Facebook-apps die de gegevens die ze van gebruikers verzamelen, misbruiken om bijvoorbeeld andere gebruikers te spammen met ongewenste berichten. Facebook verwijdert die kwaadaardige apps wel zoveel mogelijk, maar meestal duurt dat een tijdje. Het is vaak niet meteen duidelijk wat de bedoelingen van een app zijn.

Er is natuurlijk een simpele oplossing om uw privacy veilig te stellen: verwijder uw adresgegevens en telefoonnummer van uw Facebook-profiel. Dan kunnen apps, of ze nu goede of kwade bedoelingen hebben, die ook niet lezen.

De Amerikaanse netwerksite Facebook heeft zijn API aangepast zodat ontwikkelaars voortaan ook de adresgegevens en telefoonnummers van gebruikers kunnen opvragen in hun apps. Op het ontwikkelaarsblog van Facebook verscheen afgelopen zaterdag een platformupdate. Voortaan laat de Facebook API (Application Programming Interface) ontwikkelaars toe om ook de adressen en telefoonnummers van gebruikers op te vragen. Ontwikkelaars krijgen wel alleen toegang tot de adresgegevens van de gebruiker die de app installeert, niet tot de adresgegevens van de vrienden van de gebruiker. Gebruikers worden gewaarschuwd dat de app die ze willen installeren ook hun adres en telefoonnummer opvraagt en moeten eerst toestemming geven. Die waarschuwing staat wel tussen alle andere waarschuwingen die de gebruiker krijgt wanneer die een nieuwe Facebook-app installeert. Het is dus nog maar de vraag of alle gebruikers dit "Request for permission" scherm even aandachtig lezen. In de commentaren op het ontwikkelaarsblog van Facebook verschenen heel wat negatieve reacties op de nieuwe API-mogelijkheden. Er bestaan immers nogal wat kwaadaardige Facebook-apps die de gegevens die ze van gebruikers verzamelen, misbruiken om bijvoorbeeld andere gebruikers te spammen met ongewenste berichten. Facebook verwijdert die kwaadaardige apps wel zoveel mogelijk, maar meestal duurt dat een tijdje. Het is vaak niet meteen duidelijk wat de bedoelingen van een app zijn. Er is natuurlijk een simpele oplossing om uw privacy veilig te stellen: verwijder uw adresgegevens en telefoonnummer van uw Facebook-profiel. Dan kunnen apps, of ze nu goede of kwade bedoelingen hebben, die ook niet lezen.