Onderzoekers van de Amerikaanse Princeton-universiteit vergeleken Facebook met het gedrag van een besmettelijke ziekte.
Zo'n ziekte nestelt zich snel. Dat deed ook Facebook: in 10 jaar tijd (de site werd opgericht in 2004, al tekende de grootste groei zich vanaf 2009 af) sprokkelden Mark Zuckerberg en co 1,2 miljard gebruikers.

Maar de ziektekiemen verdwijnen uiteindelijk ook. Dat zien de onderzoekers ook met Facebook gebeuren: ze voorspellen dat het sociale netwerk tussen 2015 en 2017 liefst 80 procent van zijn gebruikers zal verliezen.

Om van een ziekte te herstellen moet je in contact komen met mensen die niet besmet zijn. In het geval van Facebook gaat het dan om mensen die de netwerksite niet gebruiken. Facebookers zullen hun interesse finaal verliezen wanneer ze merken dat steeds minder van hun vrienden de site gebruiken, aldus nog de Amerikanen.

Volgens tech-journalist Mike Elgan wordt de leegloop van Facebook dit jaar al ingezet: Lees de 10 redenen waarom Facebook zal leeglopen in 2014.

Onderzoekers van de Amerikaanse Princeton-universiteit vergeleken Facebook met het gedrag van een besmettelijke ziekte. Zo'n ziekte nestelt zich snel. Dat deed ook Facebook: in 10 jaar tijd (de site werd opgericht in 2004, al tekende de grootste groei zich vanaf 2009 af) sprokkelden Mark Zuckerberg en co 1,2 miljard gebruikers. Maar de ziektekiemen verdwijnen uiteindelijk ook. Dat zien de onderzoekers ook met Facebook gebeuren: ze voorspellen dat het sociale netwerk tussen 2015 en 2017 liefst 80 procent van zijn gebruikers zal verliezen. Om van een ziekte te herstellen moet je in contact komen met mensen die niet besmet zijn. In het geval van Facebook gaat het dan om mensen die de netwerksite niet gebruiken. Facebookers zullen hun interesse finaal verliezen wanneer ze merken dat steeds minder van hun vrienden de site gebruiken, aldus nog de Amerikanen. Volgens tech-journalist Mike Elgan wordt de leegloop van Facebook dit jaar al ingezet: Lees de 10 redenen waarom Facebook zal leeglopen in 2014.