Het voorbije jaar spendeerde Facebook, in samenwerking met onder meer AMD, Intel, Dell en HP miljoenen dollars aan de ontwikkeling van nieuw soort servers.

Naar eigen zeggen zouden de Facebook-servers, die van nul opnieuw zouden zijn gebouwd, liefst 38 procent energie-efficiënter en 24 procent kostenefficiënter zijn dan de machines die het sociale netwerkbedrijf voordien gebruikte in de eigen datacenters. Facebook zelf gaat de servers gebruiken in z'n nieuwe datacenter in Oregon.

Maar nu publiceert Facebook opmerkelijk genoeg de technische specificaties ook naar de buitenwereld binnen het zogenaamde 'Open Compute Project'. Volgens het bedrijf zou dat de samenwerking in de sector moeten bevorderen rond de 'best practices' voor datacenter- en servertechnologie.

De zet komt op een moment dat de efficiëntie van de datacenters van internetreuzen als Twitter, Google, Facebook of Amazon toch een belangrijke factor van succes is in een erg competitieve markt. Onder meer van Google is geweten dat het op grote schaal zelf servers bouwt, maar het bedrijf heeft daar altijd heel mysterieus over gedaan. "We denken dat het tijd is om de grootste kapitaaluitgave van een online business te demystifiëren: de infrastructuur", klinkt het nu bij Facebook.

Het voorbije jaar spendeerde Facebook, in samenwerking met onder meer AMD, Intel, Dell en HP miljoenen dollars aan de ontwikkeling van nieuw soort servers. Naar eigen zeggen zouden de Facebook-servers, die van nul opnieuw zouden zijn gebouwd, liefst 38 procent energie-efficiënter en 24 procent kostenefficiënter zijn dan de machines die het sociale netwerkbedrijf voordien gebruikte in de eigen datacenters. Facebook zelf gaat de servers gebruiken in z'n nieuwe datacenter in Oregon. Maar nu publiceert Facebook opmerkelijk genoeg de technische specificaties ook naar de buitenwereld binnen het zogenaamde 'Open Compute Project'. Volgens het bedrijf zou dat de samenwerking in de sector moeten bevorderen rond de 'best practices' voor datacenter- en servertechnologie. De zet komt op een moment dat de efficiëntie van de datacenters van internetreuzen als Twitter, Google, Facebook of Amazon toch een belangrijke factor van succes is in een erg competitieve markt. Onder meer van Google is geweten dat het op grote schaal zelf servers bouwt, maar het bedrijf heeft daar altijd heel mysterieus over gedaan. "We denken dat het tijd is om de grootste kapitaaluitgave van een online business te demystifiëren: de infrastructuur", klinkt het nu bij Facebook.