Facebook publiceert sinds twee jaar het aantal informatieverzoeken van de verschillende overheden. Sinds die tijd is het aantal verzoeken alleen maar toegenomen, schrijft The Guardian.

Wereldwijd werden er in de eerste helft van 2015 informatieverzoeken gedaan naar 41.214 profielen. Dat is 18 procent meer dan de 35.051 verzoeken die er in de tweede helft van 2014 plaatsvonden, meldt Facebook in een blog. In de eerste helft van 2014 waren er nog 20.568 informatieverzoeken.

De meeste informatieverzoeken gaan over criminele zaken als overvallen of ontvoeringen, zegt Facebook. Daarbij vragen overheden vaak naar IP adressen en accountinformatie - zoals de berichten die gebruikers op het sociale netwerk zetten.

Het grootste deel van de verzoeken komen - niet verrassend - van Amerikaanse veiligheidsdiensten. De VS vroeg informatie op van 26.579 profielen - 60 procent van de wereldwijde verzoeken -, dat zijn er zo'n 5.000 meer dan in de tweede helft van 2014.

Belgische verzoeken

In België 281 keer informatie opgevraagd over een Facebookaccount. Een halfjaar hiervoor gebeurde dat nog 239 keer. De eerste keer dat Facebook informatie vrijgaf over het aantal verzoeken van de Belgische overheid (de periode januari - juni 2013) gebeurde dit 150 keer.

Verder neemt het aantal vragen vanuit Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië dit jaar flink toe. Sommige informatie die verwijderd werd in Duitsland had te maken met het ontkennen van de Holocaust, zegt Facebook. Verder zijn India en Turkije zeer actief in het verwijderen van content die niet voldoet aan lokale wetten.

Snowden

Sinds de onthullingen van Edward Snowden zijn techbedrijven steeds meer open over contact met geheime diensten. Facebook meldt dat het bedrijf geen 'achterdeurtjes' of directe toegang gecreëerd heeft voor geheime diensten.

Facebook publiceert sinds twee jaar het aantal informatieverzoeken van de verschillende overheden. Sinds die tijd is het aantal verzoeken alleen maar toegenomen, schrijft The Guardian.Wereldwijd werden er in de eerste helft van 2015 informatieverzoeken gedaan naar 41.214 profielen. Dat is 18 procent meer dan de 35.051 verzoeken die er in de tweede helft van 2014 plaatsvonden, meldt Facebook in een blog. In de eerste helft van 2014 waren er nog 20.568 informatieverzoeken.De meeste informatieverzoeken gaan over criminele zaken als overvallen of ontvoeringen, zegt Facebook. Daarbij vragen overheden vaak naar IP adressen en accountinformatie - zoals de berichten die gebruikers op het sociale netwerk zetten.Het grootste deel van de verzoeken komen - niet verrassend - van Amerikaanse veiligheidsdiensten. De VS vroeg informatie op van 26.579 profielen - 60 procent van de wereldwijde verzoeken -, dat zijn er zo'n 5.000 meer dan in de tweede helft van 2014.Belgische verzoekenIn België 281 keer informatie opgevraagd over een Facebookaccount. Een halfjaar hiervoor gebeurde dat nog 239 keer. De eerste keer dat Facebook informatie vrijgaf over het aantal verzoeken van de Belgische overheid (de periode januari - juni 2013) gebeurde dit 150 keer.Verder neemt het aantal vragen vanuit Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië dit jaar flink toe. Sommige informatie die verwijderd werd in Duitsland had te maken met het ontkennen van de Holocaust, zegt Facebook. Verder zijn India en Turkije zeer actief in het verwijderen van content die niet voldoet aan lokale wetten. SnowdenSinds de onthullingen van Edward Snowden zijn techbedrijven steeds meer open over contact met geheime diensten. Facebook meldt dat het bedrijf geen 'achterdeurtjes' of directe toegang gecreëerd heeft voor geheime diensten.