Latijn een dode taal? Vergeet het maar: Facebook heeft Latijn zopas toegevoegd aan de lijst met talen waarin de sociale netwerksite beschikbaar is.

Van Latijn mogen er dan wel geen rabiate moedertaalsprekers meer zijn, de taal leeft nog steeds voort. Denk maar aan de katholieke liturgie, de communicatie in het Vaticaan, en aan het middelbaar onderwijs. In een bericht op het officiële blog geeft Facebook aan dat het met dit initiatief de studenten Latijn wil helpen om de taal 'tastbaar' te maken.

Facebook stelt dat studenten levende talen doorgaans oefenen met ondertitelde films, via uitwisselingsprojecten en taalbaden. In het geval van Latijn geraak je niet veel verder dan erfenissen uit het verleden zoals de occasionele spreekwoorden en juridische of medische termen. Via de 'Taaloptie' onder 'Accountinstellingen' kan iedere gebruiker van Facebook nu dus ook de 'lingua latina' selecteren. De inbox wordt dan meteen omgetoverd tot 'epistulae' en de vriendenlijst omgedoopt tot 'amici'. Wie dan bijvoorbeeld zijn status wilt wijzigen, vult een tekstbericht in het vak 'Quid cogitas?' in. Reageren op een bericht doe je door te klikken op 'Scribere sententiam'.

Overigens zitten in het lijstje met meer dan 70 talen nog wat meer vreemde eenden in de bijt. Zo kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om de website in piratentaal weer te geven. Shiver my timbers!

Latijn een dode taal? Vergeet het maar: Facebook heeft Latijn zopas toegevoegd aan de lijst met talen waarin de sociale netwerksite beschikbaar is. Van Latijn mogen er dan wel geen rabiate moedertaalsprekers meer zijn, de taal leeft nog steeds voort. Denk maar aan de katholieke liturgie, de communicatie in het Vaticaan, en aan het middelbaar onderwijs. In een bericht op het officiële blog geeft Facebook aan dat het met dit initiatief de studenten Latijn wil helpen om de taal 'tastbaar' te maken. Facebook stelt dat studenten levende talen doorgaans oefenen met ondertitelde films, via uitwisselingsprojecten en taalbaden. In het geval van Latijn geraak je niet veel verder dan erfenissen uit het verleden zoals de occasionele spreekwoorden en juridische of medische termen. Via de 'Taaloptie' onder 'Accountinstellingen' kan iedere gebruiker van Facebook nu dus ook de 'lingua latina' selecteren. De inbox wordt dan meteen omgetoverd tot 'epistulae' en de vriendenlijst omgedoopt tot 'amici'. Wie dan bijvoorbeeld zijn status wilt wijzigen, vult een tekstbericht in het vak 'Quid cogitas?' in. Reageren op een bericht doe je door te klikken op 'Scribere sententiam'. Overigens zitten in het lijstje met meer dan 70 talen nog wat meer vreemde eenden in de bijt. Zo kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om de website in piratentaal weer te geven. Shiver my timbers!