Webapps in de Facebook-omgeving, dat blijkt het doel van 'Project Spartan'. Onderdeel van een 'mobiel' offensief tegen Apple en co?

In de wereld van mobiele systemen - zowel smartphones als tablets - heersen de apps, kleine toepassingen die rechtstreeks op besturingssystemen als Apple's iOS en Google's Android draaien. Met 'Project Spartan' zou Facebook nu mikken op webapps in browsers, met het oog op zowel een grotere doorbraak in de mobiele wereld als om onder de controle van de appshops uit te komen.

Tegelijk zouden de webapps in de Facebook-omgeving worden geïntegreerd, zodat ze kunnen gebruikmaken van voorzieningen als het Facebook 'Credits'-betaalsysteem. Verondersteld wordt dat de webapps niet dezelfde tol zouden moeten betalen als de huidige appstore-eigenaars vragen, terwijl op die wijze ontwikkelaars ook makkelijker toepassingen voor verschillende mobiele systemen zouden kunnen schrijven.

Waarnemers zien wel uitdagingen voor Facebook, waaronder het relatief gering enthousiasme voor webtoepassingen op mobiele systemen als smartphones en tablets. Die toepassingen verschillen vaak van uiterlijk en maken allicht geen gebruik van alle mogelijkheden.

Facebook zou ook mikken op spelletjes in HTML-5 en dat ten koste van Flash-gesteunde spelletjes. Om dat te optimaliseren zou naar verluidt Apple zelfs bijstand verlenen aan Facebook. Ook bedrijven als Zynga en de Huffington Post zouden aan toepassingen werken.

Webapps in de Facebook-omgeving, dat blijkt het doel van 'Project Spartan'. Onderdeel van een 'mobiel' offensief tegen Apple en co? In de wereld van mobiele systemen - zowel smartphones als tablets - heersen de apps, kleine toepassingen die rechtstreeks op besturingssystemen als Apple's iOS en Google's Android draaien. Met 'Project Spartan' zou Facebook nu mikken op webapps in browsers, met het oog op zowel een grotere doorbraak in de mobiele wereld als om onder de controle van de appshops uit te komen. Tegelijk zouden de webapps in de Facebook-omgeving worden geïntegreerd, zodat ze kunnen gebruikmaken van voorzieningen als het Facebook 'Credits'-betaalsysteem. Verondersteld wordt dat de webapps niet dezelfde tol zouden moeten betalen als de huidige appstore-eigenaars vragen, terwijl op die wijze ontwikkelaars ook makkelijker toepassingen voor verschillende mobiele systemen zouden kunnen schrijven. Waarnemers zien wel uitdagingen voor Facebook, waaronder het relatief gering enthousiasme voor webtoepassingen op mobiele systemen als smartphones en tablets. Die toepassingen verschillen vaak van uiterlijk en maken allicht geen gebruik van alle mogelijkheden. Facebook zou ook mikken op spelletjes in HTML-5 en dat ten koste van Flash-gesteunde spelletjes. Om dat te optimaliseren zou naar verluidt Apple zelfs bijstand verlenen aan Facebook. Ook bedrijven als Zynga en de Huffington Post zouden aan toepassingen werken.