Volgens Facebook gaat het om nepaccounts die zijn aangemaakt om anderen te misleiden. Ook zouden ze hebben gelogen over wie ze zijn en wat ze doen. Facebook zegt geen verband te zien tussen de twee operaties, maar wel worden dezelfde tactieken gebruikt. Bij één werden vooral landen in Oost-Europa geviseerd, de ander trof specifiek Oekraïne. Ook zijn er netwerken aangemaakt die gekoppeld zijn aan verschillende accounts.

Het bedrijf benadrukt dat de 289 pagina's en 75 accounts werden verwijderd "op basis van gedrag, niet om inhoud". Op de pagina's, die werden gevolgd door 790.000 accounts, verscheen onder meer informatie over een anti-Navo-sentiment, protestbewegingen en corruptiebestrijding. De pagina's zouden volgens Facebook gekoppeld zijn aan werknemers van het Russische persbureau Sputnik. Sputnik spreekt ondertussen van "politiek gemotiveerde censuur".

Het is niet de eerste keer dat Facebook pagina's verwijderd om 'vreemd gedrag'. Bij een eerdere grote schoonmaak werden al 107 pagina's, groepen en accounts weggehaald van het platform, 41 accounts werden bij dochter Instagram verwijderd.

Facebook staat al twee jaar onder druk omdat het te weinig zou doen om misbruik te voorkomen. Het bedrijf zegt zich voortdurend te ontwikkelen om misbruik te voorkomen.

Volgens Facebook gaat het om nepaccounts die zijn aangemaakt om anderen te misleiden. Ook zouden ze hebben gelogen over wie ze zijn en wat ze doen. Facebook zegt geen verband te zien tussen de twee operaties, maar wel worden dezelfde tactieken gebruikt. Bij één werden vooral landen in Oost-Europa geviseerd, de ander trof specifiek Oekraïne. Ook zijn er netwerken aangemaakt die gekoppeld zijn aan verschillende accounts. Het bedrijf benadrukt dat de 289 pagina's en 75 accounts werden verwijderd "op basis van gedrag, niet om inhoud". Op de pagina's, die werden gevolgd door 790.000 accounts, verscheen onder meer informatie over een anti-Navo-sentiment, protestbewegingen en corruptiebestrijding. De pagina's zouden volgens Facebook gekoppeld zijn aan werknemers van het Russische persbureau Sputnik. Sputnik spreekt ondertussen van "politiek gemotiveerde censuur".Het is niet de eerste keer dat Facebook pagina's verwijderd om 'vreemd gedrag'. Bij een eerdere grote schoonmaak werden al 107 pagina's, groepen en accounts weggehaald van het platform, 41 accounts werden bij dochter Instagram verwijderd. Facebook staat al twee jaar onder druk omdat het te weinig zou doen om misbruik te voorkomen. Het bedrijf zegt zich voortdurend te ontwikkelen om misbruik te voorkomen.