Sister Roma, Twitter
Sister Roma © Twitter

Drie weken geleden verplichtte Facebook plots een grote groep dragqueens om op de site de naam te gebruiken die op hun paspoort staat. Deden ze dat niet, dan zou hun profiel verwijderd worden. De mail veroorzaakte heel wat ongerustheid. Verschillende dragqueens sloten hun profiel af, of veranderden hun profielfoto in een paars vlak met daarin de hashtag '#mynameis'. Vooral de populaire dragqueen Sister Roma wist met haar protest ook het grote publiek te bereiken. 'Deze manier van werken is unfair, pijnlijk, discriminerend en een inbreuk van onze privacy', schreef ze in een bericht op Facebook. In een reactie aan The Guardian liet Facebook toen koudweg weten dat het gebruikers vrij stond om voor een alternatieve site te kiezen, als ze hun echte naam niet willen gebruiken.

'Betere software om dragqueens te identificeren'

Maar gisteren bood het bedrijf dan toch zijn excuses aan. Chris Cox, de directeur productontwikkeling bij Facebook, heeft namens het bedrijf zijn excuses aangeboden. 'Ik wil me verontschuldigen tegenover de hele community van dragqueens, dragkings, transgenders en tegenover onze vrienden in de LBGT-gemeenschap voor de moeilijke situatie van de afgelopen weken', zo schrijft hij in een blogpost. Volgens Cox was er sprake van één gebruiker die de getroffen profielen had gerapporteerd als vals. In dat geval wordt een automatische procedure opgestart, en het bedrijf had niet meteen door wat er precies aan de hand was.

"We moedigen iedereen aan om de naam te gebruiken die zij in het echte leven ook gebruiken, of dat nu Sister Roma is of een andere naam", verduidelijkte Cox. Hij gaf ook mee dat Facebook aan betere software werkt om dragqueens te identificeren.

'Grote overwinning'

'Er is heel wat nodig om een dragqueen te imponeren, maar ik ben overgelukkig dat Facebook nu inziet dat onze eigen namen diegene zijn die we zelf kiezen', reageerde dragqueen Lil Miss Hot Mess in een mail aan The Guardian. 'Dit is een grote overwinning.'

Ook Sister Roma reageerde op Twitter verheugd op de blogpost van Chris Cox. (JH)

Maar gisteren bood het bedrijf dan toch zijn excuses aan. Chris Cox, de directeur productontwikkeling bij Facebook, heeft namens het bedrijf zijn excuses aangeboden. 'Ik wil me verontschuldigen tegenover de hele community van dragqueens, dragkings, transgenders en tegenover onze vrienden in de LBGT-gemeenschap voor de moeilijke situatie van de afgelopen weken', zo schrijft hij in een blogpost. Volgens Cox was er sprake van één gebruiker die de getroffen profielen had gerapporteerd als vals. In dat geval wordt een automatische procedure opgestart, en het bedrijf had niet meteen door wat er precies aan de hand was."We moedigen iedereen aan om de naam te gebruiken die zij in het echte leven ook gebruiken, of dat nu Sister Roma is of een andere naam", verduidelijkte Cox. Hij gaf ook mee dat Facebook aan betere software werkt om dragqueens te identificeren. 'Er is heel wat nodig om een dragqueen te imponeren, maar ik ben overgelukkig dat Facebook nu inziet dat onze eigen namen diegene zijn die we zelf kiezen', reageerde dragqueen Lil Miss Hot Mess in een mail aan The Guardian. 'Dit is een grote overwinning.' Ook Sister Roma reageerde op Twitter verheugd op de blogpost van Chris Cox. (JH)