Ook al meegemaakt dat er in je koffie alsnog een hoop prut ligt? En toch gedacht dat die filter er netjes onder zat? Nog niet wakker, slaapogend het zakje gevuld, maar net niet goed. Is de producent van de caffetiera, de percolator, daar dan verantwoordelijk voor? Nee toch, ik had zelf gewoon wat alerter, uitgeslapen en ad rem moeten zijn. Hetzelfde geldt voor de zaak die Sabam heeft aangespannen tegen Scarlet, en bij uitbreiding tegen alle internetdienstenleveranciers.

Uiteraard hebben de isp's op hun netwerken filters toegepast. Ze zouden wel gek zijn om hun pijpen te laten vervuilen door alle rommel die dagelijks op ons afkomt. Maar moeten, kunnen ze er dan ook voor zorgen dat alles afgeblokt wordt wat willens nillens illegaal over het netwerk wordt gesluisd? Kan de post, het oudste communicatiesysteem, ertoe verplicht worden om een filter te zetten op de inhoud van brieven en pakjes? De facteurs steken toch ook hun neus niet in mijn brieven, voor zover ik er nog schrijf of krijg. Mogelijk hebben ze wel een meldingsplicht als het om een vervaarlijk tikkend bompakketje gaat, dat hoop ik althans.

Zo zou een internetdienstenleveranciers ook post factum een meldingsplicht kunnen krijgen als hij merkt dat er plots verdachte datastromen op gang komen. De virtuele wereld moet immers net zoals de echte wereld via een aantal regels lopen. Tuig van de richel moet geklist, zowel in second als in real life. Het internet is geen free ride zoals heel wat freaks willen, ook al heeft dat tot heel wat innovatie geleid. Moeten die regels dan door rechtbanken bepaald worden? God beware ons. De rotzooi die daar opgestapeld ligt... Laat staan dat dit op nationaal niveau geregeld kan worden. Het internet heeft regels nodig, maar bij uitstek op wereldniveau. Laat ons dan alvast beginnen met de koppen samen te steken in Europa, in het gezelschap van een potje fair trade koffie.

Ook al meegemaakt dat er in je koffie alsnog een hoop prut ligt? En toch gedacht dat die filter er netjes onder zat? Nog niet wakker, slaapogend het zakje gevuld, maar net niet goed. Is de producent van de caffetiera, de percolator, daar dan verantwoordelijk voor? Nee toch, ik had zelf gewoon wat alerter, uitgeslapen en ad rem moeten zijn. Hetzelfde geldt voor de zaak die Sabam heeft aangespannen tegen Scarlet, en bij uitbreiding tegen alle internetdienstenleveranciers. Uiteraard hebben de isp's op hun netwerken filters toegepast. Ze zouden wel gek zijn om hun pijpen te laten vervuilen door alle rommel die dagelijks op ons afkomt. Maar moeten, kunnen ze er dan ook voor zorgen dat alles afgeblokt wordt wat willens nillens illegaal over het netwerk wordt gesluisd? Kan de post, het oudste communicatiesysteem, ertoe verplicht worden om een filter te zetten op de inhoud van brieven en pakjes? De facteurs steken toch ook hun neus niet in mijn brieven, voor zover ik er nog schrijf of krijg. Mogelijk hebben ze wel een meldingsplicht als het om een vervaarlijk tikkend bompakketje gaat, dat hoop ik althans. Zo zou een internetdienstenleveranciers ook post factum een meldingsplicht kunnen krijgen als hij merkt dat er plots verdachte datastromen op gang komen. De virtuele wereld moet immers net zoals de echte wereld via een aantal regels lopen. Tuig van de richel moet geklist, zowel in second als in real life. Het internet is geen free ride zoals heel wat freaks willen, ook al heeft dat tot heel wat innovatie geleid. Moeten die regels dan door rechtbanken bepaald worden? God beware ons. De rotzooi die daar opgestapeld ligt... Laat staan dat dit op nationaal niveau geregeld kan worden. Het internet heeft regels nodig, maar bij uitstek op wereldniveau. Laat ons dan alvast beginnen met de koppen samen te steken in Europa, in het gezelschap van een potje fair trade koffie.