Het gaat om de insulinepomp OneTouch Ping, die enkel wordt verkocht in de VS en Canada. Volgens Johnson & Johnson is het risico op hacking "bijzonder klein" en zijn er ook nog geen gevallen van gemeld. "Er is technische expertise, gesofisticeerd materiaal en nabijheid tot de pomp voor nodig", preciseert het farmabedrijf.

Johnson & Johnson heeft patiënten in een brief gewezen op de mogelijkheid. De OneTouch Ping-pomp, die zoals alle insulinepompen onder de kleren wordt gedragen, laat diabetici toe insuline toe te dienen via een wifi-afstandsbediening. Volgens het bedrijf is het toestel niet verbonden met het internet of een extern netwerk.

Tot zeven meter

Maar Jay Radcliffe - zelf diabetespatiënt en onderzoeker voor cybersecuritybedrijf Rapid7 - stelde vast dat het toestel kan worden gehackt vanop een afstand tot zeven meter. De communicatie tussen het toestel en de afstandsbediening kan worden gekaapt, en er kan dus ongevraagd insuline worden geïnjecteerd. Dat kan levensbedreigend zijn.

Johnson & Johnson bevestigt de bevindingen van de onderzoeker, maar verzekert dat het toestel veilig en betrouwbaar blijft. Ongeruste patiënten kunnen altijd een maximaal toelaatbare insulinehoeveelheid instellen op de pomp.

Gehackte medische toestellen

De waarschuwing illustreert de groeiende bezorgdheid over medische toestellen die kunnen worden gehackt. In februari toonde cybersecuritybedrijf Kaspersky Lab nog aan dat het erin geslaagd was in een ziekenhuis binnen te hacken en er een MRI-toestel te bedienen. De Amerikaanse Food & Drug Administration werkt aan een richtlijn voor farmaproducenten over cyberaanvallen.

(Belga/WK)

Het gaat om de insulinepomp OneTouch Ping, die enkel wordt verkocht in de VS en Canada. Volgens Johnson & Johnson is het risico op hacking "bijzonder klein" en zijn er ook nog geen gevallen van gemeld. "Er is technische expertise, gesofisticeerd materiaal en nabijheid tot de pomp voor nodig", preciseert het farmabedrijf. Johnson & Johnson heeft patiënten in een brief gewezen op de mogelijkheid. De OneTouch Ping-pomp, die zoals alle insulinepompen onder de kleren wordt gedragen, laat diabetici toe insuline toe te dienen via een wifi-afstandsbediening. Volgens het bedrijf is het toestel niet verbonden met het internet of een extern netwerk.Tot zeven meter Maar Jay Radcliffe - zelf diabetespatiënt en onderzoeker voor cybersecuritybedrijf Rapid7 - stelde vast dat het toestel kan worden gehackt vanop een afstand tot zeven meter. De communicatie tussen het toestel en de afstandsbediening kan worden gekaapt, en er kan dus ongevraagd insuline worden geïnjecteerd. Dat kan levensbedreigend zijn. Johnson & Johnson bevestigt de bevindingen van de onderzoeker, maar verzekert dat het toestel veilig en betrouwbaar blijft. Ongeruste patiënten kunnen altijd een maximaal toelaatbare insulinehoeveelheid instellen op de pomp.Gehackte medische toestellen De waarschuwing illustreert de groeiende bezorgdheid over medische toestellen die kunnen worden gehackt. In februari toonde cybersecuritybedrijf Kaspersky Lab nog aan dat het erin geslaagd was in een ziekenhuis binnen te hacken en er een MRI-toestel te bedienen. De Amerikaanse Food & Drug Administration werkt aan een richtlijn voor farmaproducenten over cyberaanvallen. (Belga/WK)