Het project is het werk van T-Mobile, Ericsson en het Zuid-Koreaanse SK Telecom en werd vorige maand voor het eerst voorgesteld. Onze redactie kwam een demo van de test tegen op Bosch Connected World in Berlijn.

Het probleem met internetverbindingen, hoe snel ze ook zijn, is dat de reactietijd vertraagt naarmate de afstand toeneemt. Downloaden of streamen hangt vooral af van je bandbreedte. Maar de latency zelf loopt al snel op eens je enkele honderden kilometers van elkaar zit, laat staan wanneer het signaal de halve wereld rond moet.

5G moet daar een oplossing voor bieden. Met network slicing kan een fysiek netwerk virtueel worden opgedeeld om bijvoorbeeld een zeer snelle reactietijd aan te bieden. Maar omdat elke operator met zijn eigen netwerk zit, gaat die supersnelle reactie vaak verloren eens het signaal via het buitenland komt.

Daarom hebben de betrokken operatoren Federated 5G ontwikkeld. Dat komt er op neer dat operatoren een deel van hun netwerk afstaan of openstellen voor een buitenlandse speler. Die kan vervolgens het internetverkeer zelf aansturen waardoor er weinig of geen snelheidsverlies optreedt. Bekijk het als een soort VPN van een operator op een buitenlands netwerk.

T-Mobile testte de technologie recent tussen Bonn en een BMW driving center in Zuid-Korea. De operator denkt onder meer aan augmented reality-toepassingen waarbij een medewerker op het ene continent in real time kan assisteren op het andere continent. Maar ook het bedienen van robots (zie video) zonder dat er vertraging op de handelingen zit, behoort tot de mogelijkheden. Wel zal T-Mobile de technologie enkel verder ontwikkelen als er ook effectief vraag blijkt te zijn uit de markt.

Meer over 5G en weg er naartoe lees je in de volgende editie van Data News vanaf 17 maart.

Het project is het werk van T-Mobile, Ericsson en het Zuid-Koreaanse SK Telecom en werd vorige maand voor het eerst voorgesteld. Onze redactie kwam een demo van de test tegen op Bosch Connected World in Berlijn.Het probleem met internetverbindingen, hoe snel ze ook zijn, is dat de reactietijd vertraagt naarmate de afstand toeneemt. Downloaden of streamen hangt vooral af van je bandbreedte. Maar de latency zelf loopt al snel op eens je enkele honderden kilometers van elkaar zit, laat staan wanneer het signaal de halve wereld rond moet.5G moet daar een oplossing voor bieden. Met network slicing kan een fysiek netwerk virtueel worden opgedeeld om bijvoorbeeld een zeer snelle reactietijd aan te bieden. Maar omdat elke operator met zijn eigen netwerk zit, gaat die supersnelle reactie vaak verloren eens het signaal via het buitenland komt.Daarom hebben de betrokken operatoren Federated 5G ontwikkeld. Dat komt er op neer dat operatoren een deel van hun netwerk afstaan of openstellen voor een buitenlandse speler. Die kan vervolgens het internetverkeer zelf aansturen waardoor er weinig of geen snelheidsverlies optreedt. Bekijk het als een soort VPN van een operator op een buitenlands netwerk.T-Mobile testte de technologie recent tussen Bonn en een BMW driving center in Zuid-Korea. De operator denkt onder meer aan augmented reality-toepassingen waarbij een medewerker op het ene continent in real time kan assisteren op het andere continent. Maar ook het bedienen van robots (zie video) zonder dat er vertraging op de handelingen zit, behoort tot de mogelijkheden. Wel zal T-Mobile de technologie enkel verder ontwikkelen als er ook effectief vraag blijkt te zijn uit de markt.Meer over 5G en weg er naartoe lees je in de volgende editie van Data News vanaf 17 maart.