Een jaar geleden ontstond beroering over het gebruik van Blackberry's in de overheidsdiensten, met name door de risico's voor de vertrouwelijkheid en integriteit van de uitgewisselde gegevens.

Hierover ondervraagd was Yves Vander Auwera, verantwoordelijk van het departement Shared Services van Fedict, er vrij gerust in en dat is hij vandaag nog altijd. "Het Blackberry-netwerk biedt de beste beveiligingsgaranties - waaronder een NATO-certificatie - en de gebruikers binnen de administratie letten erop dat ze het alleen gebruiken om berichten uit te wisselen die vanuit veiligheidsoogpunt relatief weinig kritisch zijn. Wij stellen vertrouwen in de technologie maar nemen zelf ook een aantal maatregelen om problemen te vermijden", aldus Vander Auwera. De kwestie van de gebruikskosten van de Blackberry's - de Fedict-administraties gebruikten er toen bijna tachtig en vandaag een honderdtal - was volgens de Fedict-verantwoordelijke heel wat dringender.

De reactie van RIM, de fabrikant van de Blackberry, bleef niet lang uit. Samen met Fedict werd nagegaan hoe de prijs van de factuur naar omlaag kon. Die oefening lijkt vandaag vruchten af te werpen. "RIM heeft ons een paar tips gegeven hoe we de Blackberry het best kunnen instellen om de kosten te verlagen, vooral voor roaming", legt Yves Van der Auwera uit. "Een van de tips is dat we beter de infrastructuur van RIM kunnen gebruiken dan die van de telecomoperatoren om toegang te krijgen tot het internet. We blijven dan binnen het verkeersvolume dat inbegrepen is in het basiscontract met RIM."

Maar die maatregel is niet altijd toepasbaar en vergt een dynamischer beheer vanwege Fedict. De ict-leverancier van diverse federale overheidsdiensten heeft daarom met de telco's (hoofdzakelijk Mobistar en Proximus) onderhandeld om de facturatie van hun diensten doorzichtiger te maken en tegelijk voordeliger tarieven bedongen. Fedict heeft ook besloten zijn contracten voor mobiele telefonie over te hevelen naar het kadercontract FOR CMS (contract voor meerdere FOD's). Alles samen zouden deze diverse maatregelen een besparing van 20 à 25 procent kunnen opleveren.

Een en ander komt op zijn tijd nu Fedict de toegang van de smartphones type Blackberry - en sinds kort ook van de iPhone - wil uitbreiden tot alle toepassingen van de administraties. Meerdere tests hiervoor moeten tegen eind dit jaar zijn voltooid. Een jaar geleden hadden we ook met de FOD Buitenlandse Zaken contact opgenomen over hetzelfde onderwerp. Onze toenmalige gesprekspartner, Jorg Leenaards, werkt echter al een tijd op een Belgische diplomatieke vertegenwoordiging in het buitenland. Zijn tijdelijke vervanger wou zich over de kwestie niet uitspreken.

Een jaar geleden ontstond beroering over het gebruik van Blackberry's in de overheidsdiensten, met name door de risico's voor de vertrouwelijkheid en integriteit van de uitgewisselde gegevens. Hierover ondervraagd was Yves Vander Auwera, verantwoordelijk van het departement Shared Services van Fedict, er vrij gerust in en dat is hij vandaag nog altijd. "Het Blackberry-netwerk biedt de beste beveiligingsgaranties - waaronder een NATO-certificatie - en de gebruikers binnen de administratie letten erop dat ze het alleen gebruiken om berichten uit te wisselen die vanuit veiligheidsoogpunt relatief weinig kritisch zijn. Wij stellen vertrouwen in de technologie maar nemen zelf ook een aantal maatregelen om problemen te vermijden", aldus Vander Auwera. De kwestie van de gebruikskosten van de Blackberry's - de Fedict-administraties gebruikten er toen bijna tachtig en vandaag een honderdtal - was volgens de Fedict-verantwoordelijke heel wat dringender. De reactie van RIM, de fabrikant van de Blackberry, bleef niet lang uit. Samen met Fedict werd nagegaan hoe de prijs van de factuur naar omlaag kon. Die oefening lijkt vandaag vruchten af te werpen. "RIM heeft ons een paar tips gegeven hoe we de Blackberry het best kunnen instellen om de kosten te verlagen, vooral voor roaming", legt Yves Van der Auwera uit. "Een van de tips is dat we beter de infrastructuur van RIM kunnen gebruiken dan die van de telecomoperatoren om toegang te krijgen tot het internet. We blijven dan binnen het verkeersvolume dat inbegrepen is in het basiscontract met RIM." Maar die maatregel is niet altijd toepasbaar en vergt een dynamischer beheer vanwege Fedict. De ict-leverancier van diverse federale overheidsdiensten heeft daarom met de telco's (hoofdzakelijk Mobistar en Proximus) onderhandeld om de facturatie van hun diensten doorzichtiger te maken en tegelijk voordeliger tarieven bedongen. Fedict heeft ook besloten zijn contracten voor mobiele telefonie over te hevelen naar het kadercontract FOR CMS (contract voor meerdere FOD's). Alles samen zouden deze diverse maatregelen een besparing van 20 à 25 procent kunnen opleveren. Een en ander komt op zijn tijd nu Fedict de toegang van de smartphones type Blackberry - en sinds kort ook van de iPhone - wil uitbreiden tot alle toepassingen van de administraties. Meerdere tests hiervoor moeten tegen eind dit jaar zijn voltooid. Een jaar geleden hadden we ook met de FOD Buitenlandse Zaken contact opgenomen over hetzelfde onderwerp. Onze toenmalige gesprekspartner, Jorg Leenaards, werkt echter al een tijd op een Belgische diplomatieke vertegenwoordiging in het buitenland. Zijn tijdelijke vervanger wou zich over de kwestie niet uitspreken.