In januari raakte bekend dat Fedman II, het netwerk waarop alle federale ambtenaren werken, stilaan aan de limiet van zijn breedbandcapaciteit zit. Omdat er geen regering is, kon de aanbesteding nog niet worden uitgeschreven. Maar dat moet dit jaar zeker wel gebeuren, zegt Fedict-voorzitter Jan Deprest.

"We moeten nu dringend naar Fedman III, of we gaan ditmaal echt capaciteitsproblemen krijgen. We hebben het bestaande contract al een jaar moeten verlengen door lopende zaken. We gaan nu dus een volledige case proberen op te bouwen voor de regering, zodat we toch naar Fedman III zouden kunnen gaan."

"Bij de vorige begroting hebben we de Fedman-aanbesteding nog kunnen laten passeren", vertelt Deprest. "Na berekeningen bleek dat we het nog aankonden. Dit jaar zullen de berekeningen minder positief zijn." Hij gaat er vanuit dat het realisme zal zegevieren. "Als Fedman niet werkt, is er geen interconnectiviteit meer tussen de overheidsdiensten. Er is zelfs geen internet meer." Het nieuwe contract zou een investering van 8 tot 9 miljoen euro vragen, verspreid over vier tot vijf jaar.

Deprest zegt heel pragmatisch te zijn over 'lopende zaken', alleen is de situatie vandaag wel heel abnormaal. "Op een bepaald moment is je creativiteit op: hoe gaat ik me hier nu weer uitwringen zodat mijn diensten kunnen blijven draaien? Wij zijn natuurlijk bereid om de regels te volgen, maar wordt niet eens tijd om te erkennen dat we in een exceptionele toestand zitten? Dan moeten misschien ook exceptionele maatregelen volgen."

Meer over de toekomstvisie van Jan Deprest op Fedict leest u in Data News van deze week.

In januari raakte bekend dat Fedman II, het netwerk waarop alle federale ambtenaren werken, stilaan aan de limiet van zijn breedbandcapaciteit zit. Omdat er geen regering is, kon de aanbesteding nog niet worden uitgeschreven. Maar dat moet dit jaar zeker wel gebeuren, zegt Fedict-voorzitter Jan Deprest. "We moeten nu dringend naar Fedman III, of we gaan ditmaal echt capaciteitsproblemen krijgen. We hebben het bestaande contract al een jaar moeten verlengen door lopende zaken. We gaan nu dus een volledige case proberen op te bouwen voor de regering, zodat we toch naar Fedman III zouden kunnen gaan." "Bij de vorige begroting hebben we de Fedman-aanbesteding nog kunnen laten passeren", vertelt Deprest. "Na berekeningen bleek dat we het nog aankonden. Dit jaar zullen de berekeningen minder positief zijn." Hij gaat er vanuit dat het realisme zal zegevieren. "Als Fedman niet werkt, is er geen interconnectiviteit meer tussen de overheidsdiensten. Er is zelfs geen internet meer." Het nieuwe contract zou een investering van 8 tot 9 miljoen euro vragen, verspreid over vier tot vijf jaar. Deprest zegt heel pragmatisch te zijn over 'lopende zaken', alleen is de situatie vandaag wel heel abnormaal. "Op een bepaald moment is je creativiteit op: hoe gaat ik me hier nu weer uitwringen zodat mijn diensten kunnen blijven draaien? Wij zijn natuurlijk bereid om de regels te volgen, maar wordt niet eens tijd om te erkennen dat we in een exceptionele toestand zitten? Dan moeten misschien ook exceptionele maatregelen volgen." Meer over de toekomstvisie van Jan Deprest op Fedict leest u in Data News van deze week.