Het aantal implementaties van femtocell-oplossingen bij operatoren is het afgelopen kwartaal met 60 procent toegenomen. Over het afgelopen jaar groeide de wereldwijde femtocell-markt met 45 procent.

Femtocells zijn kleine zend- en ontvangststations waarmee het bereik van mobiele telefoons binnenskamers verbetert. Daarnaast kunnen gebruikers lokaal in principe gratis bellen. De technologie is daarom zowel voor consumenten als bedrijven interessant. Voor operatoren is het ook een handige manier om mobiele datanetwerken te ontlasten door een deel van het trafiek om te leiden via het 'interne' mobiele 3G- of 4G-netwerk dat een femtocell opzet.

In 2007 en 2008 zorgde de technologie voor een ware hype in telecomland. Sinds 2009 bestaat er ook een officiële standaard voor femtocells. Volgens Infonetics Research is de femtocell-markt bijzonder gezond. Het afgelopen jaar lanceerden onder meer de operatoren China Unicom, CSL, Network Norway, Optimus en SFR commerciële femtocell-services. Grote namen in deze markt met kleine marges zijn Samsung, ip.access (met investeringen van onder meer Cisco en Qualcomm), Alcatel-Lucent en NEC/Ubiquisys.

Grote uptake in 2012 verwacht

Toch erkent het onderzoeksbureau dat de meerderheid van 3G-operatoren nog steeds ofwel aan het testen is met de technologie, of een grote uitrol uitstelt tot later 2011. Infonetics gaat voor 2011 uit van een wereldwijde omzetgroei met 31 procent tot 300 miljoen dollar. Pas ten vroegste tegen 2012 verwacht het bureau dat de markt op grotere schaal zal aantrekken.

Volgens Informa Telecoms & Media zijn er wereldwijd nu meer dan 2,3 miljoen 3G-femtocells in gebruik. Tot 2014 ziet Informa er nog 48 miljoen access points bij komen. Volgens een enquête van het onderzoeksbureau is 60 procent van de operatoren er van overtuigd dat femtocells op termijn belangrijker worden dan traditionele 3G-macrocells.

Het aantal implementaties van femtocell-oplossingen bij operatoren is het afgelopen kwartaal met 60 procent toegenomen. Over het afgelopen jaar groeide de wereldwijde femtocell-markt met 45 procent. Femtocells zijn kleine zend- en ontvangststations waarmee het bereik van mobiele telefoons binnenskamers verbetert. Daarnaast kunnen gebruikers lokaal in principe gratis bellen. De technologie is daarom zowel voor consumenten als bedrijven interessant. Voor operatoren is het ook een handige manier om mobiele datanetwerken te ontlasten door een deel van het trafiek om te leiden via het 'interne' mobiele 3G- of 4G-netwerk dat een femtocell opzet. In 2007 en 2008 zorgde de technologie voor een ware hype in telecomland. Sinds 2009 bestaat er ook een officiële standaard voor femtocells. Volgens Infonetics Research is de femtocell-markt bijzonder gezond. Het afgelopen jaar lanceerden onder meer de operatoren China Unicom, CSL, Network Norway, Optimus en SFR commerciële femtocell-services. Grote namen in deze markt met kleine marges zijn Samsung, ip.access (met investeringen van onder meer Cisco en Qualcomm), Alcatel-Lucent en NEC/Ubiquisys. Grote uptake in 2012 verwacht Toch erkent het onderzoeksbureau dat de meerderheid van 3G-operatoren nog steeds ofwel aan het testen is met de technologie, of een grote uitrol uitstelt tot later 2011. Infonetics gaat voor 2011 uit van een wereldwijde omzetgroei met 31 procent tot 300 miljoen dollar. Pas ten vroegste tegen 2012 verwacht het bureau dat de markt op grotere schaal zal aantrekken. Volgens Informa Telecoms & Media zijn er wereldwijd nu meer dan 2,3 miljoen 3G-femtocells in gebruik. Tot 2014 ziet Informa er nog 48 miljoen access points bij komen. Volgens een enquête van het onderzoeksbureau is 60 procent van de operatoren er van overtuigd dat femtocells op termijn belangrijker worden dan traditionele 3G-macrocells.