FeWeb ziet beperkte groei bij Vlaamse webbouwers

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

FeWeb maakt gewag van een beperkte groei onder zijn leden tussen 2010 en 2011. “Een toename van 8 procent in het personeel en 10 procent in de brutomarge is niet veel voor een sector met zo veel potentieel.”

De federatie van Vlaamse webbouwers FeWeb maakt gewag van een beperkte groei onder zijn leden tussen 2010 en 2011. “Een toename van 8 procent in het personeel en 10 procent in de brutomarge is niet veel voor een sector met zo veel potentieel.”

FeWeb analyseerde voor het eerst de publiek te raadplegen jaarrekeningen onder haar leden, zodat ze een beter zicht krijgen op de sector waarin ze opereren. Het betreft 486 ‘bedrijven’ die 1.705 web professionals van werk voorzien.

236 webbouwers die een jaarrekening indienden zorgden samen voor een toegevoegde waarde van 67.839.996 euro in 2011. Een jaar eerder was dat nog 57.398.407 euro (al betrof het toen slechts 221 webbouwers). De gemiddelde personeelsbezetting bij 250 vennootschappen groeide met 8 procent tot 992 voltijdse equivalenten.

“In totaal spreken we over een maximale groei van 10 procent in de toegevoegde waarde en van 8 procent in het personeelsbestand”, zegt gedelegeerd bestuurder Marc Mestdagh van FeWeb. “Eerlijk gezegd hadden we verwacht dat de groei groter zou zijn. Het potentieel voor onze webbouwers is aanzienlijk, er zitten nog veel vissen in de vijver. Bovendien was 2011 een goed jaar voor heel wat leden. 2012 zou moeilijker geweest zijn.”

Wat de nettowinst betreft (201 leden, enkel cijfers 2011 beschikbaar) valt vooral de grote discrepantie op tussen minimum en het maximum: 251 euro tegenover 1.009.486 euro, met een gemiddelde van 66.308 euro en een mediaan van 22.820 euro. “We waren ook een beetje verrast door die grote verschillen. Er zijn trouwens heel wat webbouwers die géén winst maken, al kan dat te maken hebben met het feit dat ze geïnvesteerd hebben.”

“Het is moeilijk om te vergelijken”, besluit Mesdagh. “Het gaat hier niet om koekjesfabrikanten die allemaal koekjes maken, maar om zelfstandigen, nv’s, bvba’s, gcv’s en vof’s. Wat juridische structuur betreft zijn onze leden erg gevarieerd.”

“Vandaar ook dat het erg moeilijk is om een kwalitatieve analyse te maken. In het algemeen mag je stellen dat de bedrijven met wat body, dus met vijf werknemers of meer, redelijk goed tot goed draaien. De zelfstandigen, die heel projectmatig werken, hebben het al sneller wat moeilijker.”

Lees meer over Belgische webbouwers in ons dossiertje in de printeditie van Data News die vandaag verschijnt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content