Na Rochefort krijgt ook Sint-Truiden een proefproject voor glasvezel tot bij de eindgebruiker. Belgacom heeft nog een derde stad op het oog en gaat ook na of het een rol kan spelen in Kortrijk.

In de fruitstad krijgen dus net zoals in het Waalse Rochefort een vijftigtal gezinnen glasvezel in de huiskamer. Het gaat om een investering van enkele miljoenen euro. Belgacom wil daarmee vooral de technologie testen en onder meer nagaan wat de impact is op het backbone netwerk. Dat blijkt immers steeds meer de bottleneck te worden. Met glasvezel kunnen snelheden gehaald worden tot 60 Mbit/s downstream en 10 Mbit/s upstream. Zolang de opgevraagde diensten op servers in België staan is dat geen probleem. Het vertraagt echter al snel bij buitenlandse contentleveranciers.

De kostprijs van fiber is beduidend hoger dan zijn breedbandbroertje VDSL. Het gaat om 750 tot 1.500 euro per woning. In Rochefort zijn er zo'n 300 gebouwen aansluitbaar. De glasvezel wordt net zoals bij de kabeloperatoren op de buitenmuur van het gebouw aangebracht. De apparatuur is afkomstig van Ericsson, Corning en Nexans. Belgacom telt in totaal bijna 14.000 km glasvezel die 14.000 remote optical platforms verbinden. Rochefort is onder andere gekozen omdat het vlakbij het grondstation in Lessive ligt. Sint-Truiden wordt het Vlaamse equivalent. Belgacom houdt de naam van de derde stad nog stil. Er wordt gekeken naar Kortrijk waar het breedbandinstituut IBBT in samenwerking met Alcatel-Lucent in juli van start zou gaan.

Na Rochefort krijgt ook Sint-Truiden een proefproject voor glasvezel tot bij de eindgebruiker. Belgacom heeft nog een derde stad op het oog en gaat ook na of het een rol kan spelen in Kortrijk. In de fruitstad krijgen dus net zoals in het Waalse Rochefort een vijftigtal gezinnen glasvezel in de huiskamer. Het gaat om een investering van enkele miljoenen euro. Belgacom wil daarmee vooral de technologie testen en onder meer nagaan wat de impact is op het backbone netwerk. Dat blijkt immers steeds meer de bottleneck te worden. Met glasvezel kunnen snelheden gehaald worden tot 60 Mbit/s downstream en 10 Mbit/s upstream. Zolang de opgevraagde diensten op servers in België staan is dat geen probleem. Het vertraagt echter al snel bij buitenlandse contentleveranciers. De kostprijs van fiber is beduidend hoger dan zijn breedbandbroertje VDSL. Het gaat om 750 tot 1.500 euro per woning. In Rochefort zijn er zo'n 300 gebouwen aansluitbaar. De glasvezel wordt net zoals bij de kabeloperatoren op de buitenmuur van het gebouw aangebracht. De apparatuur is afkomstig van Ericsson, Corning en Nexans. Belgacom telt in totaal bijna 14.000 km glasvezel die 14.000 remote optical platforms verbinden. Rochefort is onder andere gekozen omdat het vlakbij het grondstation in Lessive ligt. Sint-Truiden wordt het Vlaamse equivalent. Belgacom houdt de naam van de derde stad nog stil. Er wordt gekeken naar Kortrijk waar het breedbandinstituut IBBT in samenwerking met Alcatel-Lucent in juli van start zou gaan.