Enkele van de grote Amerikaanse filmstudio's hebben een gezamenlijk systeem ontwikkeld voor digitaal rechtenbeheer. Het initiatief moet een einde maken aan de versnippering van de online filmmarkt.

Naast Fox, Universal, Paramount en initiatiefnemer Sony, zouden ook Amazon, Wal-Mart en Comcast zich al achter het initiatief geschaard hebben.

Een DRM-systeem verhindert dat gebruikers ongeoorloofde kopieën maken van films. Probleem is dat er op dit ogenblik te veel verschillende DRM-technologieën naast elkaar bestaan. Daardoor zijn digitaal aangekochte films vaak niet op alle toestellen te bekijken.

Volgens de studio's is die 'incompatibiliteit' één van de grote oorzaken voor het feit dat de online filmmarkt maar niet van de grond komt. En een scenario zoals in de muzieksector willen de filmbonzen absoluut vermijden. Heel wat online muziekverkopers stappen volledig af van met DRM beveiligde muziek, omdat de consument ze niet lust.

Het nieuwe systeem, Open Market genaamd, moet er voor zorgen dat beveiligde films altijd werken, op eender welk toestel. Een onafhankelijke derde partij moet verkochte of verhuurde films registreren, en die registratie koppelen aan de apparatuur waarop ze worden afgespeeld.

Voornaamste afwezige bij het initiatief is Apple, dat een eigen DRM-systeem hanteert in zijn online winkel iTunes. Ook de filmstudio's van Walt Disney, zoals Pixar, doen niet mee. Zij steunen -uiteraard- de technologie van Apple.

Enkele van de grote Amerikaanse filmstudio's hebben een gezamenlijk systeem ontwikkeld voor digitaal rechtenbeheer. Het initiatief moet een einde maken aan de versnippering van de online filmmarkt. Naast Fox, Universal, Paramount en initiatiefnemer Sony, zouden ook Amazon, Wal-Mart en Comcast zich al achter het initiatief geschaard hebben. Een DRM-systeem verhindert dat gebruikers ongeoorloofde kopieën maken van films. Probleem is dat er op dit ogenblik te veel verschillende DRM-technologieën naast elkaar bestaan. Daardoor zijn digitaal aangekochte films vaak niet op alle toestellen te bekijken. Volgens de studio's is die 'incompatibiliteit' één van de grote oorzaken voor het feit dat de online filmmarkt maar niet van de grond komt. En een scenario zoals in de muzieksector willen de filmbonzen absoluut vermijden. Heel wat online muziekverkopers stappen volledig af van met DRM beveiligde muziek, omdat de consument ze niet lust. Het nieuwe systeem, Open Market genaamd, moet er voor zorgen dat beveiligde films altijd werken, op eender welk toestel. Een onafhankelijke derde partij moet verkochte of verhuurde films registreren, en die registratie koppelen aan de apparatuur waarop ze worden afgespeeld. Voornaamste afwezige bij het initiatief is Apple, dat een eigen DRM-systeem hanteert in zijn online winkel iTunes. Ook de filmstudio's van Walt Disney, zoals Pixar, doen niet mee. Zij steunen -uiteraard- de technologie van Apple.