Het Finse Parlement heeft een controversiële wet aangenomen die bedrijven het recht geeft om de computerhandelingen van hun werknemers te surveilleren indien ze vermoeden dat hun belangen worden geschaad.

De nieuwe wet, die met 96 stemmen voor en 56 tegen werd aangenomen, wordt ook wel eens "Lex Nokia" genoemd, een verwijzing naar de mobiele telefoonproducent die de politie vroeg om het e-mailverkeer te controleren van werknemers die ervan verdacht werden vertrouwelijke info door te spelen aan een concurrent. Die kwestie deed in Finland heel wat stof opwaaien.

Bedrijven in Finland mogen nu dus hun werknemers controleren wanneer ze vermoeden dat deze de bedrijfsnetwerken voor illegale doeleinden gebruiken of bedrijfsgeheimen doorspelen. Er moet wel altijd een bemiddelaar op de hoogte worden gesteld en ook het lezen van de e-mails van de werknemer blijft verboden.

Bron: Belga

Het Finse Parlement heeft een controversiële wet aangenomen die bedrijven het recht geeft om de computerhandelingen van hun werknemers te surveilleren indien ze vermoeden dat hun belangen worden geschaad. De nieuwe wet, die met 96 stemmen voor en 56 tegen werd aangenomen, wordt ook wel eens "Lex Nokia" genoemd, een verwijzing naar de mobiele telefoonproducent die de politie vroeg om het e-mailverkeer te controleren van werknemers die ervan verdacht werden vertrouwelijke info door te spelen aan een concurrent. Die kwestie deed in Finland heel wat stof opwaaien. Bedrijven in Finland mogen nu dus hun werknemers controleren wanneer ze vermoeden dat deze de bedrijfsnetwerken voor illegale doeleinden gebruiken of bedrijfsgeheimen doorspelen. Er moet wel altijd een bemiddelaar op de hoogte worden gesteld en ook het lezen van de e-mails van de werknemer blijft verboden. Bron: Belga