Hoewel Internet Explorer nog steeds de geprefereerde browser is van de Belgische internaut, heeft kleine broer Firefox zijn marktaandeel op twee jaar tijd verdubbeld van 15 tot 30 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van dns.be, de 'Belgische vereniging voor Internet Domein Naam Registratie'.

"Internet explorer heeft de laatste jaren erg veel veiligheidsproblemen gekend, waardoor de gebruikers op zoek gegaan zijn naar veiliger alternatieven", legt Jan Jansen van dns uit. "Firefox heeft daarvan geprofiteerd, en is een flink stuk van de markt aan het innemen, ook bij ons." Daarnaast merkt dns op dat het operating system van Apple steeds meer gewicht in de schaal begint te leggen, ten koste van Windows. Met een stijging van 4,21 procent tot 8,26 procent op twee jaar tijd is ook hier bijna sprake van een verdubbeling. Linux en andere Unix varianten zoals Irix, HP-UX en AIx blijven allemaal onder de 0,1 procent grens steken.

Om al deze gegevens in kaart te kunnen brengen, houdt dns.be sinds begin 2005 bij welk type browser en welk besturingssysteem internauten gebruiken wanneer ze naar de site van dns surfen. Dat gebeurt via kleine javascripten die gemeld worden aan de webservers van het bedrijf. Dns krijgt zo maandelijks 30.000 tot 50.000 bruikbare resultaten binnen via zijn website.

"Toegegeven, het publiek dat onze website bezoekt is allicht iets meer technology-minded dan de bezoekers van Het Laatste Nieuws", beseft Jansen. "Maar de balans tussen echte eindgebruikers en bedrijven is wel in evenwicht. En zelfs als je een kleine foutenmarge in rekening neemt, blijft de trend toch heel duidelijk."

Hoewel Internet Explorer nog steeds de geprefereerde browser is van de Belgische internaut, heeft kleine broer Firefox zijn marktaandeel op twee jaar tijd verdubbeld van 15 tot 30 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van dns.be, de 'Belgische vereniging voor Internet Domein Naam Registratie'. "Internet explorer heeft de laatste jaren erg veel veiligheidsproblemen gekend, waardoor de gebruikers op zoek gegaan zijn naar veiliger alternatieven", legt Jan Jansen van dns uit. "Firefox heeft daarvan geprofiteerd, en is een flink stuk van de markt aan het innemen, ook bij ons." Daarnaast merkt dns op dat het operating system van Apple steeds meer gewicht in de schaal begint te leggen, ten koste van Windows. Met een stijging van 4,21 procent tot 8,26 procent op twee jaar tijd is ook hier bijna sprake van een verdubbeling. Linux en andere Unix varianten zoals Irix, HP-UX en AIx blijven allemaal onder de 0,1 procent grens steken. Om al deze gegevens in kaart te kunnen brengen, houdt dns.be sinds begin 2005 bij welk type browser en welk besturingssysteem internauten gebruiken wanneer ze naar de site van dns surfen. Dat gebeurt via kleine javascripten die gemeld worden aan de webservers van het bedrijf. Dns krijgt zo maandelijks 30.000 tot 50.000 bruikbare resultaten binnen via zijn website. "Toegegeven, het publiek dat onze website bezoekt is allicht iets meer technology-minded dan de bezoekers van Het Laatste Nieuws", beseft Jansen. "Maar de balans tussen echte eindgebruikers en bedrijven is wel in evenwicht. En zelfs als je een kleine foutenmarge in rekening neemt, blijft de trend toch heel duidelijk."