Internet Explorer is nog steeds de geprefereerde browser van onze landgenoten, maar runner-up Firefox blijft groeien en klokt eind 2008 af op een marktaandeel van ruim 35 procent.

Dat blijkt uit de meest recente cijfers van dns.be, de Belgische vereniging voor internet domeinnaamregistratie.

"De voorbije jaren heeft Internet Explorer een aantal beveiligingsproblemen gekend waardoor heel wat mensen op zoek gegaan zijn naar een veiliger alternatief", zegt woordvoerder Hans Seeuws van DNS. "Firefox heeft daar duidelijk van geprofiteerd, ook bij ons." Opvallend is dat het aandeel van Firefox, dat in 2005 en 2006 nog verdubbelde tot 30 procent, in 2007 redelijk stabiel bleef. Het is pas sinds begin dit jaar dat er opnieuw een opvallende stijging kon worden genoteerd. Dat heeft allicht alles te maken met de lancering van Firefox 3 in 2008.

"Ook interessant is dat Belgische internauten blijkbaar een blind vertrouwen hebben in Firefox", aldus nog Seeuws. "Uit onze gegevens blijkt dat mensen die Firefox gebruiken, bijna allemaal onmiddellijk na de release van de nieuwe versie, de overstap gemaakt hebben. Bij Internet Explorer is dat zeker niet het geval. Zelfs nu er al een beta van IE8 al op de markt is, zijn er nog heel wat gebruikers die de overstap naar versie 7 nog moeten maken."

Daarnaast merkt DNS op dat het besturingssysteem van Apple steeds meer gewicht in de schaal begint te leggen, ten koste van Windows. In België heeft Windows nog een marktaandeel van 85 procent. Maar Mac OS kan op twee jaar tijd een stijging van 6,0 procent naar 11,6 procent noteren, bijna een verdubbeling dus. Linux en andere Unix-varianten blijven allemaal onder de 0,1 procent grens steken.

Om al deze dingen in kaart te kunnen brengen, houdt dns.be sinds begin 2005 bij welk type browser en welk besturingssysteem internauten gebruiken wanneer ze naar de site van dns surfen. Dat gebeurt via kleine javascripten die gemeld worden aan de webservers van het bedrijf. Dns krijgt zo maandelijks 30.000 tot 50.000 bruikbare resultaten binnen.

Internet Explorer is nog steeds de geprefereerde browser van onze landgenoten, maar runner-up Firefox blijft groeien en klokt eind 2008 af op een marktaandeel van ruim 35 procent. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van dns.be, de Belgische vereniging voor internet domeinnaamregistratie. "De voorbije jaren heeft Internet Explorer een aantal beveiligingsproblemen gekend waardoor heel wat mensen op zoek gegaan zijn naar een veiliger alternatief", zegt woordvoerder Hans Seeuws van DNS. "Firefox heeft daar duidelijk van geprofiteerd, ook bij ons." Opvallend is dat het aandeel van Firefox, dat in 2005 en 2006 nog verdubbelde tot 30 procent, in 2007 redelijk stabiel bleef. Het is pas sinds begin dit jaar dat er opnieuw een opvallende stijging kon worden genoteerd. Dat heeft allicht alles te maken met de lancering van Firefox 3 in 2008. "Ook interessant is dat Belgische internauten blijkbaar een blind vertrouwen hebben in Firefox", aldus nog Seeuws. "Uit onze gegevens blijkt dat mensen die Firefox gebruiken, bijna allemaal onmiddellijk na de release van de nieuwe versie, de overstap gemaakt hebben. Bij Internet Explorer is dat zeker niet het geval. Zelfs nu er al een beta van IE8 al op de markt is, zijn er nog heel wat gebruikers die de overstap naar versie 7 nog moeten maken." Daarnaast merkt DNS op dat het besturingssysteem van Apple steeds meer gewicht in de schaal begint te leggen, ten koste van Windows. In België heeft Windows nog een marktaandeel van 85 procent. Maar Mac OS kan op twee jaar tijd een stijging van 6,0 procent naar 11,6 procent noteren, bijna een verdubbeling dus. Linux en andere Unix-varianten blijven allemaal onder de 0,1 procent grens steken. Om al deze dingen in kaart te kunnen brengen, houdt dns.be sinds begin 2005 bij welk type browser en welk besturingssysteem internauten gebruiken wanneer ze naar de site van dns surfen. Dat gebeurt via kleine javascripten die gemeld worden aan de webservers van het bedrijf. Dns krijgt zo maandelijks 30.000 tot 50.000 bruikbare resultaten binnen.