De Europese Data Protection Reform en de reactie op de Prism spionage zoals onthuld door Snowden vormen twee 'hot topics' op de zevende editie van de Internationale privacy-conferentie CPDP in Brussel.

De zevende 'Computers, Privacy & Data Protection'-conferentie (CPDP) brengt van woensdag tot vrijdag in de Hallen van Schaarbeek een keur van juristen, politici, bedrijven, belangengroepen en academici samen voor discussies rond thema's als privacy en databescherming. Met deelnemende organisaties en personen uit landen als Duitsland, Groot Brittannië, de VS, Nederland, Italië en Zuid Korea, naast België, met onder meer aandacht voor privacy aspecten in landen als India, doet CPDP 2014 zijn verworven internationale uitstraling alle eer aan.

Europa in brandpuntTwee 'hot topics' zijn ongetwijfeld de Europese Data Protection Reform wetgeving, die nu ongeveer de laatste rechte lijn ingaat - met een discussie voorzien op onder meer woensdagochtend. Daarbij komen elementen als 'het recht op worden vergeten' en hoe dat kan worden bewerkstelligd aan bod, evenals aspecten van 'data retention' - het bewaren van data - en de impact van de wetgeving op onderzoeksactiviteiten (zoals in de medische wereld, sociale wetenschappen en geschiedenis.

Allicht nog steviger kan het debat op vrijdagnamiddag worden, wanneer het antwoord van Europa op de Prism-spionage aan bod komt. Aan de discussie zal onder meer worden deelgenomen door Alex Joel (US Office of the director of National Intelligence) en Paul Nemitz (DG Justice), onder voorzitterschap van Prof Paul De Hert (VUB, U Tilburg), mede-initiatiefnemer van CPDP.

Tijdens CPDP komen zoals jaarlijks een breed gamma van privacy-gerelateerde onderwerpen aan bod, zoals items die in België discussiepunten vormen, zoals privacy op de werkplek en het automatisch herkennen van nummerplaten. Dit jaar wordt tevvens heel wat aandacht aan consument-gerichte privacy besteed,... inclusief 'monetizing privacy and data protection: can privacy be profitable?'

Twee bijzondere aandachtspunten zijn India en privacy, evenals een studie (aan de VUB) over de Roma. In de marge van CPDP worden tevens heel wat evenementen georganiseerd, zoals een pecha Kucha, presentaties door beloftevolle jonge onderzoekers en discussie-avonden. Op CPDP worden tevens awards toegekend, in casu de Multidisciplinary Privacy Award, de EPIC International Champion of Freedom award en de (eerste) Junior Scholar Award.

De Europese Data Protection Reform en de reactie op de Prism spionage zoals onthuld door Snowden vormen twee 'hot topics' op de zevende editie van de Internationale privacy-conferentie CPDP in Brussel. De zevende 'Computers, Privacy & Data Protection'-conferentie (CPDP) brengt van woensdag tot vrijdag in de Hallen van Schaarbeek een keur van juristen, politici, bedrijven, belangengroepen en academici samen voor discussies rond thema's als privacy en databescherming. Met deelnemende organisaties en personen uit landen als Duitsland, Groot Brittannië, de VS, Nederland, Italië en Zuid Korea, naast België, met onder meer aandacht voor privacy aspecten in landen als India, doet CPDP 2014 zijn verworven internationale uitstraling alle eer aan. Europa in brandpuntTwee 'hot topics' zijn ongetwijfeld de Europese Data Protection Reform wetgeving, die nu ongeveer de laatste rechte lijn ingaat - met een discussie voorzien op onder meer woensdagochtend. Daarbij komen elementen als 'het recht op worden vergeten' en hoe dat kan worden bewerkstelligd aan bod, evenals aspecten van 'data retention' - het bewaren van data - en de impact van de wetgeving op onderzoeksactiviteiten (zoals in de medische wereld, sociale wetenschappen en geschiedenis. Allicht nog steviger kan het debat op vrijdagnamiddag worden, wanneer het antwoord van Europa op de Prism-spionage aan bod komt. Aan de discussie zal onder meer worden deelgenomen door Alex Joel (US Office of the director of National Intelligence) en Paul Nemitz (DG Justice), onder voorzitterschap van Prof Paul De Hert (VUB, U Tilburg), mede-initiatiefnemer van CPDP. Tijdens CPDP komen zoals jaarlijks een breed gamma van privacy-gerelateerde onderwerpen aan bod, zoals items die in België discussiepunten vormen, zoals privacy op de werkplek en het automatisch herkennen van nummerplaten. Dit jaar wordt tevvens heel wat aandacht aan consument-gerichte privacy besteed,... inclusief 'monetizing privacy and data protection: can privacy be profitable?' Twee bijzondere aandachtspunten zijn India en privacy, evenals een studie (aan de VUB) over de Roma. In de marge van CPDP worden tevens heel wat evenementen georganiseerd, zoals een pecha Kucha, presentaties door beloftevolle jonge onderzoekers en discussie-avonden. Op CPDP worden tevens awards toegekend, in casu de Multidisciplinary Privacy Award, de EPIC International Champion of Freedom award en de (eerste) Junior Scholar Award.