In september onthulden documenten van de klokkenluiderssite WikiLeaks dat België op een lijst van landen staat die spionagesoftware kochten van FinFisher (het Duitse bedrijf zou ook hebben geleverd aan regimes in onder meer Qatar, Bahrein en Pakistan).

Ons land zou voor meer dan 1 miljoen euro hebben uitgegeven aan dergelijke software.

2 x 18.181,81 euro

Stefaan Van Hecke (Groen) wilde in de bevoegde Kamercommissie van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) te weten komen hoe de vork precies aan de steel zit. De CD&V'er antwoordde dat de FOD Justitie op 26 augustus en 21 oktober van dit jaar telkens 18.181,81 euro heeft betaald aan het bedrijf.

'Het betreft prestaties die betaald worden op vraag van een speciale eenheid bij de federale politie, die instaat voor de tactische interceptie van communicaties', aldus Geens. 'Het is die eenheid die de behoefte bepaalt en die instaat voor het aangaan en de opvolging van de prestaties'.

Bevelschrift van een onderzoeksrechter

Hij voegde er nog aan toe dat de aanwending van de techniek steeds gebeurt onder bevelschrift van een onderzoeksrechter. (Belga/MI)

In september onthulden documenten van de klokkenluiderssite WikiLeaks dat België op een lijst van landen staat die spionagesoftware kochten van FinFisher (het Duitse bedrijf zou ook hebben geleverd aan regimes in onder meer Qatar, Bahrein en Pakistan). Ons land zou voor meer dan 1 miljoen euro hebben uitgegeven aan dergelijke software. 2 x 18.181,81 euroStefaan Van Hecke (Groen) wilde in de bevoegde Kamercommissie van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) te weten komen hoe de vork precies aan de steel zit. De CD&V'er antwoordde dat de FOD Justitie op 26 augustus en 21 oktober van dit jaar telkens 18.181,81 euro heeft betaald aan het bedrijf. 'Het betreft prestaties die betaald worden op vraag van een speciale eenheid bij de federale politie, die instaat voor de tactische interceptie van communicaties', aldus Geens. 'Het is die eenheid die de behoefte bepaalt en die instaat voor het aangaan en de opvolging van de prestaties'. Bevelschrift van een onderzoeksrechterHij voegde er nog aan toe dat de aanwending van de techniek steeds gebeurt onder bevelschrift van een onderzoeksrechter. (Belga/MI)