Onder druk van het snel groeiend aanbod van toepassingen op iPhone, Blackberry en andere slimme telefoons, werken telco's en telefoonproducenten samen om toepassingen op basis van Java Micro Edition te testen, zodat meer toepassingen op meer toestellen beschikbaar komen.

De fragmentatie van Java ME door de enorme verscheidenheid van toestellen, schermgroottes en dies meer, vormt voor de ontwikkelaars van toepassingen een serieuze kostenpost en een hindernis om toepassingen op een maximaal aanbod van toestellen te verkopen.

Op de eerste dag van JavaOne kondigden leden van het Unified Test Initiative (UTI) een nieuw 'Java Verified' testprogramma aan, naast een Java Application terminal Alignment Framework (JATAF). Het testprogramma concretiseert een aankondiging op JavaOne door Orange, Sony Ericsson en Sun. Het voorziet in gestroomlijnde testprocedures (UTC v3.0 test criteria) die de kosten ervan sterk moeten verminderen (tot 50%). De testen voorzien onder meer in een knoeivrij digitaal certificaat en verzekeren de gebruiker dat de toepassing geen kwaadaardig gedrag vertoont.

Ondanks het snelle succes van de toepassingenwinkels van Apple iPhone, RIM Blackberry en anderen, menen de initiatiefnemers dat 'Java Verified' niet 'te weinig, te laat' is. Niet alleen komen er nog steeds nieuwe Java ME gesteunde systemen uit, maar met meer dan 2,6 miljard Java-gesteunde telefoons is dat met voorsprong de grootste bestaande gebruikersgroep, klinkt het. Overigens zou men kunnen overwegen ook zelf een 'winkel' te starten waarin een overzicht van de geteste toepassingen wordt geboden.

Onder druk van het snel groeiend aanbod van toepassingen op iPhone, Blackberry en andere slimme telefoons, werken telco's en telefoonproducenten samen om toepassingen op basis van Java Micro Edition te testen, zodat meer toepassingen op meer toestellen beschikbaar komen. De fragmentatie van Java ME door de enorme verscheidenheid van toestellen, schermgroottes en dies meer, vormt voor de ontwikkelaars van toepassingen een serieuze kostenpost en een hindernis om toepassingen op een maximaal aanbod van toestellen te verkopen. Op de eerste dag van JavaOne kondigden leden van het Unified Test Initiative (UTI) een nieuw 'Java Verified' testprogramma aan, naast een Java Application terminal Alignment Framework (JATAF). Het testprogramma concretiseert een aankondiging op JavaOne door Orange, Sony Ericsson en Sun. Het voorziet in gestroomlijnde testprocedures (UTC v3.0 test criteria) die de kosten ervan sterk moeten verminderen (tot 50%). De testen voorzien onder meer in een knoeivrij digitaal certificaat en verzekeren de gebruiker dat de toepassing geen kwaadaardig gedrag vertoont. Ondanks het snelle succes van de toepassingenwinkels van Apple iPhone, RIM Blackberry en anderen, menen de initiatiefnemers dat 'Java Verified' niet 'te weinig, te laat' is. Niet alleen komen er nog steeds nieuwe Java ME gesteunde systemen uit, maar met meer dan 2,6 miljard Java-gesteunde telefoons is dat met voorsprong de grootste bestaande gebruikersgroep, klinkt het. Overigens zou men kunnen overwegen ook zelf een 'winkel' te starten waarin een overzicht van de geteste toepassingen wordt geboden.